09/05/2021

Staţíe de tratare a apei potabile la Gătaia în judeţul Timiş

Recent, a fost finalizată şi pusă în funcţiune o nouă staţie de tratare a apei potabile în localitatea Gătaia, judeţul Timiş, sub emblema Aquatim. Investiţie de peste patru milioane de lei, fără TVA, finanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, staţia este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 51 metri cubi pe oră şi pentru a deservi localitățile Gătaia și Sculia.
Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran prin 6 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală, precum și înmagazinarea apei în două rezervoare cu capacitatea de 200 mc fiecare și unul cu capacitatea de 500 mc. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Menționăm că Stația de tratare apă potabilă Gătaia are autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş în data de 25.09.2015. Mai precizăm că această investiţie va fi completată în curând cu cea de extindere şi reabilitare a reţelei de distribuție a apei însumând circa 5,5 km, care face parte din acelaşi Proiect „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apa şi canalizare în judeţul Timiş”.
Reamintim că în anul 2013 Aquatim a semnat Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sănnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 2 – Stația de tratare Gătaia” din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.
Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş” este în valoare de 509 635 639 lei (118 871 000 Euro) din care: 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13,04% asigurat de Aquatim SA, 11,30% de la bugetul de stat şi 1,73% de la autorităţile locale (Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul Local Timişoara). Proiectul cuprinde investiţii în extinderea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie şi de tratare a apei potabile precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate în localităţile: Timişoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş, Recaş, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. Lucrările însumează extinderea reţelei de canalizare cu aproximativ 200 km, extinderea reţelei de apă cu aproximativ 100 km, construcţia a 7 staţii noi de epurare a apei uzate şi construcţia a 3 staţii noi de tratare a apei potabile.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share