27/10/2020

Ştefan Bertalan – un artist timişorean, complex

Din nou Muzeul de Artă din Timişoara a fost gazda unei noi lansări de carte, de această dată, prezentarea unui catalog de artă, despre opera artistului plastic timişorean, născut pe plaiurile Hunedoarei, Ştefan Bartalan, despre a cărei prezentare s-a ocupat profesoara Ileana Pintilie. Cartea lansată poartă titlul de „Suprapuneri”.

Suprapunerile lui Bartalan sunt un fel de tehnică pe care artistul o foloseşte.

„Am considerat că e definitorie pentru maniera lui de a face fotografie cu caracter experimental şi de aceea a devenit şi titlul acestui album. Suprapunerile sunt pur şi simplu imagini care alătură fie un peisaj sau locuri şi uneori lucrări ale lui, sau alteori acţiuni şi pentru el acest tip de suprapunere îi dădea un fel de deschidere, de multiciplitatea fotografiei, chiar o posibilitate de reverie, de aici începea să se gândească, să se deschidă o poveste” spune autoarea cărţii, Ileana Pintilie.

Se pare că Bertalan ori era un uituc, ori un distrat, fiindcă se pare că de cele mai multe ori , îşi uita pensulele şi paleta acasă, însă aparatul de fotografiat nu, şi după fotografiile făcute îşi făcea schiţele.Cartea Ilenei Pintilie, este dedicată operei lui Bertalan, care se lansează în cadrul unei expoziţii eveniment ce se află pe simezele Muzeului de Artă Timişoara, ce poartă titlul „ Ştefan Bertalan şi avangarda artei româneşti postbelice”. În carte găsim fotografia experimentală a anilor 1970-1980.  În expoziţie sunt expuse schiţe, instalaţii, lucrări constructiviste, lucrări inspirate din natură. Arta fotografică a lui Bertalan vine într-o admirabilă complectare, cartea fiind publicată în trei limbi română, germană şi engleză.

„Opera lui Bertalan a fost una complexă compusă din pictură, desen, schiţe, instalaţii, lucrări făcute din textile, o opera variată a unui artist extrem de complex. Este unul dintre marii artişti ai României din toate timpurile. Poate fi considerat printre cei zece mari artişti pe care i-a dat România” spune profesorul Victor Neumann.

Pentru Bertalan arhitectura nu însemnau zidurile şi acoperişurile, etc., ci energiile, procesele, acţiunile, ce se petreceau în cadrul spaţiului.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share