02/12/2020

Strada din Lipova, împărţită în două de un şanţ

As dori sa va aduc la cunostinta o problema cu care eu si ceilalti locuitori ai cartierului Soimos din orasul Lipova, jud. Arad ne confruntam.

Peste paraul care desparte strada pe care locuim s-a format un pod de gheata de aprox 40 cm, ceea ce face calea de acces inaccesibila, atat pentru masinile personale cat si pentru orice echipaj de interventie (pompieri, politie, ambulanta). Cu aceasta problema ne confruntam nu doar iarna, ci si in celelalte anotimpuri cand cad precipitatii sub forma de ploaie, paraul creste si face imposibila calea de acces spre locuintele noastre.

Am prezentat problema d-lui primar al orasului Lipova, depunand adrese, solicitari, insa de fiecare data tot ce obtinem sunt promisiuni si rugaminti sa nu facem publica problema.

In momentul de fata suntem izolati complet, sa nu mai mentionez ca nici macar apa curenta sau canalizare nu avem, iar pe langa ca nu putem intra cu masinile personale, in caz de urgente medicale si nu numai, ce facem? Ambulanta sau orice alta echipa de interventie nu poate intra.

E inacceptabil ca in anul 2017 sa ne confruntam cu asa ceva, mai ales ca si Soimosul este parte din orasul Lipova. Suntem de fiecare data ignorati de catre autoritatile locale cand le prezentam problema si mintiti ca se va rezolva.

Răspunsul Primăriei Lipova

 

Situaţia văii îngheţate din zona Valea Şoimoşului, a fost rezolvată de reprezentanţii administraţiei locale a oraşului Lipova

 În data de 17.01.2017, a fost depusă la Primăria Oraşului Lipova, o notificare, înregistrată sub numărul 700 / 17.01.2017, prin care locatarii unei porţiuni (vale) din zona Valea Şoimoşului (cuprinsă între numerele 281 – 298) , sesizau administraţia locală a oraşului Lipova cu privire la o problemă apărută în această zonă, pe perioada iernii.

Problema menţionată în această notificare, se referă la faptul că, în urma unei perioade îndelungate, cu temperaturi foarte scăzute, valea care străbate această zonă, a ingheţat, formându-se practic un pod de gheaţă, fapt care îngreunează şi în unele porţiuni, chiar împiedică accesul locatarilor cu maşina, din drumul principal până la locuinţele proprii, aflate în această zonă, de menţionat fiind faptul că la baza văii, există locuri de parcare asigurate.

Important de menţionat, este faptul că zona afectată este o zonă situată în pantă, valea ce străbate pe mijloc această zonă, fiind formată de apa care provine de pe dealurile din împrejurul zonei afectate.  Aceştia consideră că este nevoie ca autorităţile locale să intervină cu utilaje şi lucrările necesare, cât mai repede cu putinţă, în vederea soluţionării problemei şi creării unui mod prin care să se poată realiza accesul cu maşina la proprietăţile existente în această zonă.

În urma acestei notificări, imediat după înregistrarea notificării la primărie,  reprezentanţii administraţiei locale a oraşului Lipova, în prima fază, personalul calificat din cadrul departamentelor de specialitate din cadrul Primăriei Oraşului Lipova,  s-au deplasat la faţa locului,pentru a constata nivelul problemei şi pentru a găsi o soluţie cât mai rapidă şi eficientă, care, pentru început, să ajute la îmbunătăţirea situaţiei.

Singurele acţiuni care au putut fi întreprinse pentru început, de către echipa care s-a deplasat pe teren, în zona afectată, au fost spargerea stratului de gheaţă format şi crearea unei porţiuni prin care locatarii să poată avea acces la proprietăţi.

Situaţia din această zonă, un este prima de acest gen, problema menţionată repetându-se în fiecare an când temperaturile sunt foarte scăzute şi ajung sub pragul îngheţului. Cauzele care duc an de an la această situaţie neplăcută, sunt două şi se referă la:

  1. Situarea porţiunii afectate, aceasta fiind practic o vale, situată la poalele dealurilor înconjurătoare, nefiind cuprinsă în planul urbanistic ca şi drum;
  2. Lipsa apei curente şi a instalaţiei de canalizare din această zonă, care urmează a fi introduse de către Regia de Apă-Canal în viitorul apropiat, pe baza unui proiect.

În prezent, problema notificată de către locatarii acestei zone a fost rezolvată, dar aceasta este doar o soluţie parţială a problemei, soluţia definitivă şi sigură pentru nerepetarea acestei situaţii, va fi posibilă doar în urma implementării proiectului de introducere apă-canal, când această vale va putea fi construită în cele mai bune condiţii, ca drum de acces .

Pănă la realizarea acestui proiect, reprezentanţii administraţiei locale a oraşului Lipova, sunt alături de locatarii acestei zone şi vor asigura în continuare lucrările necesare pentru accesul la proprietăţile din zona afectată.

Primarul Oraşului Lipova – Iosif Mircea JICHICI

 

 

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share