08/03/2021

Străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României

Președintele Pro România Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, a adus astăzi în atenția publică, situația din agricultura românească, dezbătută într-un studiu publicat de Uniunea Europeană.

”Sunt cifre care mă îngrijorează și arată că mediul politic este defazat de la realitatea după teren. Străinii au ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil, libanezi, conți austrieci, bănci și companii de asigurări, multinaționale si efectele negative sunt atât asupra forței locurilor de muncă cât și asupra mediului înconjurător.” a spus senatorul.

Cifre și statistici:

  • 20-30% din terenul arabil al țării aparține tărilor din UE și alte 10% unor persoane rezidente din alte state decât UE.
  • 5.3 milioane de hectare sunt exploatate de străini, în județul Timiș sunt 150.000 de hecatre de teren arabil, exploatate de companii italiene. Cea mai mare fermă din România care este deținută de o companie libaneză se intinde pe 65.000 de hectare, duce cereale în Orientul mijlociu și în Africa de est, dar are doar 70 de locuri de muncă.
  • Un alt exemplu, o firmă austriacă, condusă de o persoană cu titlu de Conte, deține 21.000 de hectare în Arad, Timiș, Caraș-Severin și Argeș, are propria infrastructură de trasnport, două centre de depozitare, capacități de procesare și activități de marketing.
  • Și o tendință care este nouă în România, fondurile de pensii și marii jucători europeni de pe piața asigurărilor, investesc în cumpărarea de terenuri din România. De exemplu, firma italiană, Generali Asigurări, deține 4500 de hectare de teren în vestul României.

Adrian Țuțuianu: Vom avea probleme majore cu șomajul și ne va lua ani de zile ca să ne revenim

”La Senat, de doi ani de zile, s-a discutat o lege prin care se puneau anumite restrictii în ceea ce priveste vânzarea terenurilor cătres trăini. Legea este în sertare la Camera Deputaților. Probabil că interesele foarte mari din acest domeniu, împiedică ajungerea acestui proiect pe ordinea de zi pentru a fi adoptat.” a precizat Adrian Țuțuianu.

Consecintele sunt următoarele:

O crestere a numărului  de exploatații foarte mari, cu consecințe de distrugere a micului agricultor. Creșterea numărului de șomeri din agricultură dar și a celor care pleaca din țară pentru un loc de muncă în strainătate.

Mai multe subiecte prezentate astăzi în videoconferință:


2,4 trilioane de euro pentru relansarea economică în U.E


„Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”


Deputat Oana Vlăducă: Dacă ai un ministru al Educației incompetent, e tragic!


Adrian Țuțuianu:” Vom fi bine în măsura în care ne vom face treaba, fiecare la locul nostru”


Adrian Țuțuianu: Să ne ajutăm reciproc, astfel încât afacerile locale să aibă în continuare o șansă


 Proiectul de lege pentru Starea de alertă este INACCEPTABIL


“Am cerut Guvernului plata imediata a ajutoarelor pentru agricultură și ajutoarelor de secetă”


România e stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil


Liderii unei națiuni trebuie să ofere încredere oamenilor, să-i inspire, să-i încurajeze.


 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share