Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Stropi de speranță la Liceul Teoretic Mircea Eliade din Lupeni

Trăim vremuri grele, dar putem trece împreună prin ele devenind mai puternici, cunoscându-ne mai bine și făcând un pas spre visele noastre.

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, Lions Club Petroșani ”Via Regis” a desfășurat proiectul ”Stropi de speranță” în parteneriat cu CJRAE Hunedoara și Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni.

Proiectul a avut ca scop implicarea elevilor pentru realizarea de mesaje suport,  pentru colegii lor care desfășoară ore în regim online și de încurajare reciprocă pentru depășirea perioadei de pandemie globală.

Pandemia pe care o traversăm aduce în prim plan nevoia noastră de a primi și de a oferi sprijin.  Iar speranța este de neprețuit.

A oferi cuiva “un strop de speranță” poate echivala, în anumite clipe, cu tot ceea ce poate fi mai important. Speranța este un sprijin în acceptarea a ceea ce nu putem schimba, dar, având  puternic înrădăcinată credința că va fi și mai bine decât este acum. Speranța oferă un imbold pentru a merge mai departe, pe drumul nostru, indiferent de circumstanțele din care facem parte.

În cadrul Liceului Teoretic “ Mircea Eliade” Lupeni, ca urmare a implementării proiectului “Stropi de speranță!”, au avut loc o serie de întalniri cu elevii, în care s-a discutat mult despre emoțiile asociate cu acestă perioadă inedită pe care o traversăm.

Într-o zi, un profesor a intrat în clasă și le-a cerut studenților să se pregătească pentru un test surpriză. Toți așteptau concentrați în băncile lor, așteptând subiectele.  Profesorul le-a înmânat câte o foaie de hârtie, așa cum proceda întotdeauna. Când a terminat de împărțit testele, le-a spus să întoarcă foaia, dar, spre surpriza tuturor, nu au găsit acolo nicio întrebare, ci doar un singur punct negru în centrul paginii. Văzând mirarea de pe fețele lor, profesorul le-a spus: ”Vreau să scrieți despre ce vedeți acolo”. Confuzi, studenții au început să scrie încercând să răspundă testului ce li se părea totuși inexplicabil. La sfârșitul orei, profesorul a adunat foile și a început să citească cu voce tare răspunsurile. Toți, fără excepție, încercaseră să definească punctul negru, culoarea, mărimea sau poziția lui în centrul paginii. Când toate lucrările au fost citite, în clasă s-a lăsat liniștea. Profesorul i-a privit și le-a spus: “N-am să vă dau note pentru această lucrare, vreau însă să vă dau o temă de gândire: Niciunul dintre voi nu a scris despre partea albă a paginii. Toți v-ați concentrat pe punctul negru și uneori asta se întâmplă și în viața noastră. Insistăm să ne concentrăm pe punctul negru, care poate fi orice, o lipsă temporară a banilor, o relație complicată în familie, o dezamăgire pe care ne-a provocat-o un prieten, o supărare sau o problemă trecătoare. Punctul negru este adesea foarte mic în comparație cu tot restul pe care-l avem în viața noastră, dar el tinde să ne ocupe întreaga minte. Încercați să priviți dincolo de punctul negru și să vă bucurați-va de toate momentele frumoase din viață.”

        ”Fiecăruia dintre noi i- ar fi de folos, după ce  citește povestioara de mai sus , să reflecteze puțin asupra propriilor “puncte negre” care îi monopolizează gândirea, emoțiile și comportamentele. Înțelegand mai clar emoțiile, cauzele și consecințele acestora, ne dezvoltăm emoțional, inteligența emoțională având un rol important pentru calitatea vieții”, a ținut să declare prof.consilier Raluca Filipoiu.

Iată și premianții:

1 MATEA  ADINA  ESTERA 9 A
2 ZAMFIR MARIA 9 A
3 BADESCU TOMA FABIAN 9 A
4 MUSTĂȚEA IONUȚ ALBERTO 9 B
5 TEMELIE ANCA LAURA 9 B
6 GHEBAUR DĂNUȚ CRISTIAN 9 B
7 VALCEANU MARIAN CRISTIAN 9 B
8 NICOLA DANIELA  GEORGIANA 9 C
9 HÎRIEAȘU ANDREEA GEORGIANA 10 A
10 MIHAI BIANCA MONICA 10 B
11 HRIBAL LARISA 12 B
12 HOBICEAN MARIA ALEXANDRA 12 B
PROFESORI
1 PROF. CHELARU CORINA
2 PROF. ONICA AURORA
3 PROF. URSU CRISTINA
4 Prof.Consilier Scolar FILIPOIU RALUCA

S-au acordat : 12 premii individuale pentru 12 elevi, 4 premii pentru profesorii și  2 premii colective pentru clasa 11A și 12 B.

Premiile au fost acordate din partea Lions Club Via Regis Petroșani  și Primăria Municipiului Lupeni,   oferite de  primarul Lucian Resmeriță.

Premiile pentru elevi au cuprins: o diplomă, stick personalizat, calendar , pix, stilou, marker colorat, măști de protecție, ciocolată.

Premiile pentru profesori au cuprins:  o diploma, stick personalizat, calendar, agendă, stilou.

”Misiunea organizației LIONS este de a crea și menține un spirit de comunicare între oameni, prin implicarea în viața comunității prin derularea de acțiuni la nivelul local, național și internațional. Astfel,  clubul nostru  sprijină proiectele de impact asupra comunității” a concluzionat președintele Mihaela Cazacu.

Proiectul ”Stropi de speranță” s-a bucurat de atenție în rândul elevilor de la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” și a avut parte de sprijin și implicare din partea prof. consilier școlar Raluca Filipoiu, a prof. Daniel Ianoși (directorul Liceului Teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni (membru al  Lions Club Petroșani ”Via Regis”) și a omului de afaceri Nicolae Chirculescu, de la Magazinul 1001 Articole (membru Lions Club Petroșani ”Via Regis”).

Distribuie acest articol Oficial Media
Share