05/08/2020

Structurile de poliție au intervenit la 194 de evenimente în perioada 23-26 decembrie

În perioada 23 – 26 decembrie a.c., aproape 200 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat zilnic, la nivel județean, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Structurile de poliție au intervenit la 194 de evenimente, dintre care 146 au fost sesizate prin SNUAU 112.

În urma activităților, au fost constatate 83 de infracţiuni, dintre care 21 contra patrimoniului, 40 contra persoanei și 11 contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, polițiștii au aplicat 571 de amenzi, dintre care 198 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 2 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 2 conform Legii 171/2010 privind constatarea contravențiilor silvice.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 359, au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de circulație, dintre care 85 pentru exces de viteză.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 159.360 de lei, iar cea a bunurilor confiscate la 3.415 lei.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 17 permise de conducere, dintre care 6 pentru consum de alcool și 7 pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 de km/h.

De asemenea, au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.

Activităţile au fost desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Exemple:

  • În noaptea de 23 spre 24 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște și de la secțiile de poliție rurală din arondare au organizat o razie pe raza de competență.

În urma activităților din teren, polițiștii au constatat 3 infracțiuni, au aplicat 77 de amenzi și au reținut 2 permise de conducere și 1 certificat de înmatriculare.

Din totalul amenzilor, 15 au fost pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.

De asemenea, au confiscat 378 de materiale pirotehnice deținute ilegal.

  • În cadrul unei acțiuni organizate de polițiștii din Răcari, au fost aplicate 33 de amenzi, în cuantum total de 8.990 de lei și au fost ridicate în vederea confiscării bunuri a căror valoare se ridică la 500 de lei.

De asemenea, a fost constatată și o infracțiune la regimul rutier.

 

Accidente rutiere ușoare

În perioada 23-26 decembrie a.c., pe raza județului Dâmbovița s-au înregistrat 8 accidente de circulație, soldate cu rănirea ușoară a 11 persoane.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit ca și cauze generatoare indisciplina pietonală, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcției de mers și nepăstrarea unei distanțe corespunzătoare în mers.

Totodată, neadaptarea vitezei la condițiile de drum a constituit un alt factor generator de evenimente rutiere.

De asemenea, doi dintre conducătorii auto vinovați se aflau sub influența băuturilor alcoolice.

Fiind testați cu aparatul etilotest, aceștia au prezentat alcoolemii cu valori de 0,64 și 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe numele șoferilor, polițiștii au întocmit dosare penale.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii le recomandă șoferilor să conducă prudent, fără bruscarea comenzilor vehiculelor și să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.

Evitați depăşirile care, în condiţiile unui trafic aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.

Circulați cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană.

De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule. Folosiți luminile de avarie când încheiați o coloană care opreşte sau încetineşte brusc.

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă! Curăţaţi farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pe autostradă, sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă! Creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancţionează.

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă! Nu conduceți autovehicule dacă ați consumat băuturi alcoolice sau dacă vă simțiți obosiți.

Pietonilor li se recomandă să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

Cercetați pentru șofat sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 23-25 decembrie a.c., trei bărbați au fost depistați în timp ce conduceau autovehicule, deși consumaseră alcool.

În urma testării cu aparatul etilotest, aceștia au prezentat alcoolemii cu valori cuprinse între 0,45 și 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, pe raza localității Petrești, a fost surprins un bărbat, din localitate, în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism, având suspendat dreptul de a șofa și aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.

Fiindu-i solicitate testarea cu aparatul etilotest și recoltarea de probe biologice, acesta a refuzat.

Totodată, un conducător auto, de 54 de ani, din Buftea, aflat în stare de ebrietate, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare pe DN1A și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o tânără din București.

În urma testării cu aparatul etilotest, cel în cauză a prezentat o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Din impact au rezultat doar pagube materiale.

În toate situațiile, polițiștii au întocmit dosare penale.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share