19/09/2021

SUA comemoreaza azi 13 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001

A flower is pictured at the 9/11 Memorial with the One World Trade Center in the background, in New York
Memorialul ridicat la World Trade Center, New York, 31 iulie 2014

Statele Unite comemoreaza azi implinirea a 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. In fiecare an, in aceasta zi, mii de oameni, americani si nu numai, se strang pe locul unde candva se inaltau turnurile gemene ale World Trade Center din New York (imaginea de mai sus), la Pentagon, Washington, sau pe campul din apropiere de Shanksville, Pennsylvania, acolo unde in urma cu 13 ani 4 avioane de pasageri au fost deturnate de teroristi al-Qaeda.

Masurile de securitate au fost marite in fiecare an in apropierea zilei de 11 septembrie; forte de ordine au incercat sa tina multimea la distanta de locurile in care s-au produs aceste accidente, si asta din teama de a evita posibile manifestari violente din partea activistilor anti-razboi, dar si din teama unor atacuri cu bomba indreptate impotriva celor care vor sa asiste la comemorarea victimelor.

La New York, World Trade Center, 11 septembrie 2001 s-au stins 2.753 de vieti, iar pentru mai bine de 10 ani de la eveniment, intreaga zona a fost un adevarat santier. Pe locul fostelor turnuri gemene care s-au prabusit a fost ridicat un loc de comemorare in amintirea celor decedati, iar noi planuri arhitecturale au dus la ridicarea noilor cladiri care vor inlocui World Trade Center.

Tot in aceasta zi, ca de fiecare data in ultimii 13 ani, aeroporturile principale din intreaga lume sunt in alerta (New York, Londra, Paris, Amsterdam, Madrid, Berlin etc.), iar masurile de securitate sunt fara precedent. Atacurile cu bomba au devenit de la an la an un trend al teroristilor din intreaga lume, care, la randul lor vor sa „comemoreze” intr-un stil propriu acest eveniment.

2014 este primul in an din cei 13 care s-au scurs din 2001, in care se vor comemora si victimele care nu au putut fi identificate in urma atacurilor. La New York, alaturi de memorialul ridicat pe locul turnurilor gemene, se regaseste si un muzeu dedicat acestui eveniment atat de nefericit pentru istoria americana.

Amenitarile la adresa SUA s-au intetit in ultima perioada, mai ales datorita influentei de care se bucura noul „stat” islamic ISIS. Presedintele american, Barack Obama a tinut un discurs in dimineata acestei zile, la Pentagon, sediul Ministerului Apararii, in cadrul unui ceremonial, precedat de un moment de liniste in cinstea celor peste 3.000 de victime ale atacurilor teroriste.

Pentru prima data in 13 ani, New York-ul si zona care inconjoara memorialul World Trade Center – Manhattan si cartierele invecinate, au fost din nou reconectate cu zona care pana anul trecut a fost inca in constructie si reabilitare. Doi zgarie nori au fost deja ridicati in apropierea fostelor turnuri gemene, iar cel mai inalt zgarie nor din emisfera vestica va fi terminat pana la finele acestui an si se va alatura complexului. Pe locul celor doua turnuri care s-au prabusit primele in 2001 s-au construit doua cascade artificiale, iar intreaga zona a luat forma unei piete ce in curand va fi deschisa publicului.

Medalia de Aur a Congresului american, cea mai inalta distinctie acordata civililor, va fi anul acesta dedicata tuturor victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001.

 

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share