14/05/2021

SUCCES în FAGĂDUINȚA de neostenită lucrare pentru bunul mers al bisericii strămoșești în județul Hunedoara

Duminică, 7 martie 2021, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a avut loc hirotonia și instalarea Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul în slujirea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Ipopsifiu Arhimandrit Nestor Dinculeană a răspuns întrebărilor ierarhilor prezenți, printr-o mărturisire de credință.

Dumnezeiasa Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

În cadrul slujbei, în timpul cântării liturgice „Sfinte Dumnezeule…” Părintele Ipopsifiu Arhimandrit Nestor Dinculeană a fost hirotonit arhiereu, primind veșmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea și mitra. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sacerdotes” a preoților și teologilor din eparhia hunedoreană, dirijată de către Părintele Daniel Balea.

La eveniment au fost prezente autorități centrale, județene și locale.

Noul Arhiereu vicar, pe numele de mirean Dumitru-Cristian, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, județul Dolj. Între anii 2003-2007 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secția Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeași instituție de învățământ.

A urmat cursuri de doctorat, între 2011-2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A obținut o bursă de studiu la Padova, Italia în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obținut titlul de doctor în 2015.  În 2009 a fost tuns în monahism și a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 și hirotesit arhimandrit în 2014. În 2013, pe o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcția de Consilier Pastoral – Liturgic al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Între 2013 – 2018 a fost Vicar Administrativ – bisericesc, iar din 2018 până în prezent, a ocupat funcția de Vicar administrativ – eparhial.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a citit Actul Patriarhal, prin care noul ierarh este recunoscut și confirmat ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura de Hunedoreanul, prezentând și atribuțiile noului Arhiereu-vicar, iar apoi a urmat ceremonia de instalare a Preasfințitului Părinte Nestor Hunedoreanul, care a primit însemnele arhierești și a fost așezat în tronul arhieresc. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu i‑a oferit crucea dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a binecuvânta pentru prima dată clerul și credincioșii după instalare.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a rostit și cuvântul de învățătură, vorbind despre școala duhovnicească a primelor patru duminici ale perioadei Triodului, cu accent pe Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în care ne aflăm astăzi: „Duminica aceasta ne arată cum se va desfășura evenimentul final al judecății obștești, când Mântuitorul va veni pe norii cerului cu Sfinții Săi Apostoli și va judeca cele 12 seminţii ale lui Israel”.

A luat cuvântul pentru a adresa felicitări Arhiereului-vicar Nestor Hunedoreanul domnul Victor Opaschi Secretarul de Stat pentru Culte, care i-a urat „succes în făgăduința de neostenită lucrare pentru bunul mers al Bisericii strămoșești din județul Hunedoara”.

Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Nestor Hunedoreanul a mulțumit, mai întâi de toate lui Dumnezeu, pentru chemarea la slujirea arhierească, Sfântului Sinod și ierarhilor prezenți, precum și tuturor preoților, monahilor și credincioșilor hunedoreni. Un cuvânt special de mulțumire, recunoștință și cinste a îndreptat către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

În încheiere a vorbit Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, care, cu smerită rugăciune, a cerut de la Dumnezeu pentru noul arhiereu trei harisme duhovnicești: darul discernământului, capacitatea de a iubi pe ceilalți și de a-și face ale sale suferințele altora și harisma profeției – nu aceea de a vesti cele viitoare ci, fundamental, de a păstra mereu vie prezența lui Dumnezeu în mintea oamenilor.

La finalul cuvântului, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor care au susținut demersurile Eparhiei spre folosul comunității hunedorene și în mod special credincioșilor pentru răbdarea, înțelegerea și dragostea de care au dat dovadă, participând la eveniment în exteriorul Catedralei pentru a respecta distanța de siguranță sanitară.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share