“Superluna” va mai fi vizibilă peste 18 ani

Nu pierdeţi ocazia de a vedea în această noapte ”Superluna” care va fi vizibilă şi de pe teritoriul României, dacă vom avea un cer senin.

“Superluna” este un fenomen astronomic mai deosebit pentru că în această seară luna se va afla cel mai aproape de Pământ în ultimii 70 ani, fenomenul s-a mai repetat în ultimii ani, dar nu la amploarea acestei seri. Un astfel de fenomen va mai putea fi vizibil abia în 2034.

Din punct de vedere astronomic,  cînd e lună plină, Soarele, Terra şi Luna se aliniază în ordinea asta, în timp ce Luna se roteşte pe orbită în jurul Pămîntului. Orbita Lunii în jurul Terrei nu e perfect rotundă, e mai turtită. Cînd Luna este cel mai aproape de Pămînt, se cheamă că e “la perigeu”, cînd e cel mai departe, se numeşte “apogeu”. Diferenţa dintre Lună şi Pământ este de vreo 48.000 km.,însă în această  noapte, Luna va fi cel mai aproape de Pământ după 68 ani, un astfel de eveniment mai putând fi vizibil în 25 noiembrie 2034, adică  peste 18 ani!
Un manuscris antic babilonian spune că femeile sunt mult mai fertile când este lună plină iar multe femei din ziua de astăzi cred că ciclul menstrual corespunde cu cel al lunii.

Există şi unele predilecţii, dacă e lună plină şi pe deasupra e şi vineri 13, apar o serie de superstiţii. În timp ce luna este asociată cu nebunia, vineri 13 ghinionului. 13 este consdiderat un număr nefast în sine, din cauza religiilor şi a corespondenţelor numerologice. Chiar şi IIsus Hristos a avut 12 apostoli credincioşi, iar al 13-lea l-a vândut pe o pungă de arginţi!

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share