23/10/2021

Suplimentare de personal si echipamente la Salvamont Dambovita

Senatorul Valentin Calcan si Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, la bordul lui Buggy - Oficial Media
Senatorul Valentin Calcan si Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, la bordul lui Buggy – Oficial Media

Dotarile pe care le avem in prezent la Salvamont nu le-am avut niciodata, de cand am infiintat echipa Salvamont. Putem interveni in orice situatie vom intampina pe munte. Personalul este pregatit, atat voluntarii, cat si cei angajati. ( Sef Serviciu Salvaspeo, Doru Deaconescu)

Astazi, am fost prezenti intr-o vizita de lucru alaturi de presedintele Consilului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, la sediul Salvamont Dambovita, in zona Padina- Pestera, unde am fost informati in legatura cu ultimele achizitii facute de Consiliul Judetean Dambovita pentru Sericiul Public Salvamont Dambovita- Salvaspeo.

Galerie foto:

Pentru ca aceste echipamente sa poata fi achizionate, a fost necesara inscrierea Serviciului public Salvamont Dambovita intr-o Ascociatie, fapt ce a dus si la schimbarea numelui acesteia, in prezent numindu-se Salvaspeo.

”Am schimbat anul acesta denumirea serviciului public Salvamont in Salvaspeo, pentru ca am intrat intr-o Asociatie pentru a putea dota serviciul pe bani europeni. Vrem sa scriem un proiect, asteptam sa se publice ghidurile de finantare, in special tot ce tine de speologie si protectia mediului.” ( Adrian Tutuianu)

S-au facut investitii in Serviciul Public Salvamont de aproximativ patru miliarde de lei vechi, constand in dotarea cu autovehiculele de tipul- snow-mobil, o masina de tipul Toyota, un SSV (Side by side vehicle), freza pentru zapada. Dar si echipamente medicale si pentru catarare: targi, tub de oxigen, defibrilator cu monitor, carabiniere, lonje, anouri, dispozitive pentru coborari, protectii pentru coarda, rucsaci, imbracaminte, bocanci, clapari, corturi, saci de dormit, casti de protectie, schiuri, echipamente de cautare ( gps, binoclu, dispozitive de cautare in avalansa, lanterne, etc.).

Datorita numarului mare de turisti din ultimul an in zona Padina- Pestera, Serviciul Salvamont avea nevoie si de o suplimentare de personal, lucru de care Consiliul Judetean a tinut cont si a inteles cat de important este ca cei care lucreaza in acest serviciu sa poata acoperi nevoile turistilor in situatii de urgenta. In viitor, numarul de turisti va fi intr-o continua crestere iar incidentele se vor inmulti, motiv pentru care suplimentarea numarului de salvatori montani era necesara. Este important de mentionat ca toti salvatorii montani au cursuri de prim ajutor, de paramedici si experienta in medicina de urgenta.

Am suplimentat si schema de personal, anul acesta, cu un asistent medical si un salvator montan. Postul de asistent medical este ocupat la momentul acesta, e din ce in ce mai multa nevoie de personal care sa fie calificat. Si anul viitor mai avem prevazute inca doua posturi de salvatori montani ca sa putem sa intregim schema si sa intervenim in conditii cat mai optime pentru cei care s-au ratacit pe munte, au ramas blocati in zapada, sau se afla in alte situatii care sunt dificile.  Ne-am dotat cu aparatura minim necesara pentru interventii in situatii speciale si am asigurat dotarea cu echipamente specifice activitatii de Salvaspeo si de interventie montana.( Adrian Tutuianu)

Presedintele Consiliului judetean Dambovita, Adrian Tutuianu ne-a declarat ca anul viitor isi doreste sa pregateasca un proiect de realizare a unei cladiri functionale ISU- pentru Pompieri, Jandarmi, care de asemenea sa aiba posibilitatea sa intervina rapid si in toate conditiile necesare. In acest sens se va achizitiona si o masina de stins incendii.

Deja sunt doua, trei hoteluri si cabane noi, si daca se intampla ceva, statia de la Fieni de la Isu este destul de departe ca sa se poata interveni eficient. Pentru aceste masini cu apa vom avea nevoie si de o constructie pentru a le asigura temperatura optima pe perioada iernii.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share