22/10/2021

TARGOVIȘTE Cea mai veche GRADINA ZOOLOGICĂ din Romania

Mediul acvatic la scara redusa: o atractie atat pentru parinti cat si pentru copii. Poti privi ore in sir la acest ocean in miniatura. De la piranha la corali, de la crabi la rechini, Pavilionul Acvaristic iti ofera o lume cu zeci de specii marine.

Peste 130 de specii de pesti se simt la ei acasa in 32 de acvarii cu apa dulce și marină cu decoruri naturale, plante acvatice, diferite specii de corali sau stelute de mare. Pavilionul Acvaristic reprezinta ultimul proiect pe care Gradina Zoologica din Targoviste l-a demarat in urma cu sase luni.

Toate acvariile au sisteme de filtrare separata, practic la fiecare acvariu se asigura cate un microclimat special. Se face o filtrare automata a apei. Temperatura din acvarii este una controlata. Exista un generator auxiliar in momentul in care se intrerupe curentul electric. Cu acest pavilion Gradina Zoologica Targoviste ajunge la un numar de 200 de specii si peste 2000 de exemplare. Invit toti targovistenii, dar si toti turistii, sa vina sa vada, este ceva deosebit si cred ca va deveni o atractie importanta pentru Gradina Zoologica si pentru vizitatori. ” a declarat primarul interimar al orasului, Daniel Cristian Stan in conferinta de presa sustinuta astazi  la Gradina Zoologica din Targoviste.

Pârvescu Florina, directorul general al Grădinii Zoologice a completat spunand ca ”Pavilionul a fost construit dinainte, acum s-a realizat microclimatul și instalația electrică adaptată pentru aceste acvarii. Am dat un plus de imagine Grădinii Zoologice și un plus de valoare prin adăugarea acestor specii de pești„.

 

ISTORIC GRADINA ZOOLOGICA TARGOVISTE

Gradina Zoologica Targoviste constituie impreuna cu Parcul Chindia, pe care il margineste pe latura de nord-vest, un nucleu cu vechime considerabila , care a reprezentat, de-a lungul timpului, principala atractie de petrecere a timpului liber pentru targovisteni.
Inceputurile Gradinii Zoologice dateaza inca din epoca medievala, cand domnitorul Petru Cercel muta, in anul 1583, capitala tarii, de la Bucuresti la Targoviste, la Curtea Domneasca, strajuita semet de Turnul Chindia.

Petru Cercel a adus specialisti italieni pentru a crea, in zona din imediata apropiere a Palatului Domnesc (in actualul Parc Chindia), frumoase gradini italiene si de asemenea „a pus sa se faca custi nespus de mari si frumoase, in care sa adaposteasca salbaticiuni” (Franco Sivori – Calatori straini despre Tarile Romane). Se poate spune ca la Targoviste a fost creata prima Gradina Zoologica din Romania , inca din epoca medievala. Cu timpul aceasta gradina a disparut.

In anul 1957 – a fost infiintat un colt zoologic in parcul central al orasului. incepand din anii 1970-1972 Gradina Zoologica s-a mutat in Parcul Chindia in apropierea Complexului Muzeal Curtea Domneasca.
Fiind unul din ansamblurile cu care orasul s-a mandrit intotdeauna , Gradina Zoologica a beneficiat mereu de sprijinul municipalitatii. Se intinde pe o suprafata de 4 ha si detine in jur de 80 de specii de pasari si animale , dintre care unele unicat in Romania : hipopotamul pitic (Hexaprotodon liberiensis ), o specie de maimute – Mangabi negru cu mot (Cercocebus atterimus ).

Incepand din anul 1998, Gradina Zoologica Targoviste se afla intr-o continua transformare , astfel incat sa asigure tuturor animalelor si pasarilor din colectie cele mai bune conditii , iar vizitatorilor sa le se ofere posibilitatea petrecerii in mod placut si instructiv a timpului liber, intr-un cadru natural deosebit.

TARGOVIȘTE Cea mai veche GRADINA ZOOLOGICĂ din Romania

Distribuie acest articol Oficial Media
Share