05/03/2021

Targoviste: Descoperire de interes international in Romania

 

muzeul

„Este un experiment, o conferință de presă facută pentru o descoperire științifică, dar într-adevăr o să fie de acum încolo zeci de ani cea mai importantă descoperire din sud-estul Europei sau cine stie, poate tot noi sa mai facem vreuna”, ne-a transmis telefonic in aceasta seara Dr. Elena-Cristina Nitu, care in calitate de sef de santier a condus cercetarile de la Poiana Ciresului.

Vineri, 4 septembrie 2015, la ora 09.00, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, va avea loc Conferința de presă pentru prezentarea descoperirii celei mai vechi sculpturi din România și din Sud-Estul Europei, datată la 23.000 de ani B.P. Istoria artei din țara noastră va începe de acum încolo cu această extraordinară mărturie, ea fiind prima de acest fel din România.

„…E un Venus, o expresie de fertilitate, feminism. Ideea este că uitându-mă atent la ea și la greutate nu este lut. Lutul ars pierde din greutate.  Aseară am vorbit cu un coleg de la universitate care a venit și a văzut-o și care face în lut replici cucuteniene și mi-a spus că nu e lut. E clar că este vorba de altceva. Deocamdată nu știm ce este, vom vedea. Fiind pe marginea vatrei este aproape cert să fi suferit o ardere și atunci avem posibilitatea să facem o datare prin termoluminiscență, care este o metodă non-invazivă si care spune foarte clar vechimea acelei statuete…” a declarat pentru Oficial Media, Directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca, dr. Ovidiu Cirstina

Citeste si TARGOVISTE: DISCOVERY OF THE INTERNATIONAL INTEREST IN ROMANIA

Descoperirea a fost făcută pe data de 22 august a. c. cu ocazia săpăturilor arheologice în binecunoscutul sit paleolitic de la Poiana Cireșului – Piatra Neamț, de către arheologii de la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște.

            „Autorii acestei descoperiri au considerat, înainte de a o face cunoscută în străinătate unde va avea un impact semnificativ, organizarea unei conferințe de presă pentru mass-media din România.” (Cercetător științific II dr. Elena-Cristina Nițu)

Colectivul de cercetare a fost format dr. Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgoviște, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franța), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Aurelian Roșca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).

Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share