06/12/2021

Târgoviște: Refacerea Curții Domnești ca pe vremea lui Petru Cercel

 

Foto: targovistean.ro Curtea Domneasca între anii 1694 – 1714
Foto: targovistean.ro
Curtea Domneasca între anii 1694 – 1714

Consiliul Județean Dâmbovița și-a propus pentru perioada 2014-2020 proiecte ambițioase pentru județul nostru, proiecte care vizează domenii diferite, sănătate, învățământ, infrastructură, dar și conservarea și restaurarea Curții Domnești, împreună cu restaurarea picturii murale din Biserica Mare. Ceea ce înseamnă că se poate dezvolta treptat și zona turistică a județului și implicit a orașului Târgoviște pe care administrația locală si-a propus-o incă de acum câțiva ani.

Toate acestea s-au discutat în conferința de presă susținută, ieri, 7 ianuarie de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Printre proiectele pe care Consiliul Județean își dorește să le implemeteze începând cu 2016, se află și proiectul de Conservare, protejare și valorificare a Ansamblului Monumental Curtea Domnească, estimat la 5 milioane de euro. Situația tuturor proiectelor propuse va depinde de publicarea ghidurilor de finanțare pe toate programele europene, prin urmare, lista propusa de președintele Adrian Țuțuianu, este una preliminară.

La Curtea Domneasca sunt anumite obiective de patrimoniu care sunt ale Consiliului Județean, dar sunt câteva și ale Primăriei Târgoviște. La momentul acesta nu vă pot prezenta proiectul în ansamblu, l-am dat la oamenii de specialitate. Ideea de la care am pornit ar fi să refacem Curtea Domnească cel puțin așa cum a fost ea pe vremea lui Petru Cercel. Să consolidăm și Turnul Chindiei; este necesar să facem niște lucrări ample, inclusiv construcții noi, pentru că dacă facem Palatul de pe vremea lui Petru Cercel, asta înseamnă să refacem o construcție.Adrian Tutuianu - Oficial Media

In prezent nu exista un studiu de fezabilitate terminat pentru acest proiect. Întrebat dacă se vor regăsi și de această dată termopane în procesul de restaurare, președintele a suținut că nu se va întampla acest lucru si că ”Vom repara și ceea ce s-a făcut prost”.

Dacă ar fi să refacem Curtea Domnească în integralitate, să refacem Parcul Chindiei care este parcul Curții Domnești, ne-ar trebui foarte mulți bani. Valoarea maximă a unui proiect aprobată de Comisia Europeană pentru România sau pentru altă țară din cele membre UE, este de 5 milioane de euro.

Consiliul Județean Dâmbovița va putea interveni doar într-o anumită proporție în restaurarea Ansamblului domnesc, deoarece si Primăria Târgoviște are in patrimoniu, Poarta Coconilor si Biserica Sfanta Vineri.

Pentru anul 2016, se dorește de asemenea un acord de asociere între Consiliul Județean Dâmbovița, municipiul Târgoviște și Asociația Civitas pentru elaborarea unei strategii Integrate de Dezvoltare Urbană ( SIDU). Pe baza acesteia, municipiul va putea depune proiecte pe Axa prioritară 4 în valoare de peste 3 milioane de euro.

Lista cu proiectele propuse in intervalul 2014-2020

  1. Conservarea, protejarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea domneasca (5 milioane de euro)
  2. Conservarea- restaurarea picturii murale din biserica Mare Domneasca din cadrul Ansamblului Monumental Curtea Domnească Târgoviște ( 2milioane de euro)
  3. Conservarea, resturarea și valorificarea Școlii de Cavalerie (2, 5 milioane de euro)
  4. Modernizarea drumurilor județene DJ 720, DJ 720 B, DJ 711 si DJ 101 B pe traseul: Limită județul Prahova- Moreni- Gura Ocniței-Răzvad- Ulmi- Târgoviște- Comișani- Bucșsani- Băleni- Dobra- Finta- Bilciurești- Vojasca- Cornești- Butimanu- Niculești- Limită județ Ilfov (33 milioane de euro)
  5. Reabilitarea/ Consolidarea sediului Consiliului Juețea
  6. Consolidarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice a Centrului Regional de Recuperare Neuromotorie Copii de la Gura Ocniței ( 10,6 milioane de euro)
  7. Extinderea, modernizare, reabilitarea și echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate din cadrul Spitalului Judeștean- Centrul Regional de Recuperare Neuromotorie Copii de la Gura Ocniței- clădire nouă (6,8 milioane de euro)
  8. Reabilitarea și asigurarea dotării necesare la Școala Gimnazială Specială Târgoviște (4milioane de euro)

 

La finalul conferinței, Adrian Țuțuianu a declarat că reușeste să ducă la bun sfărșit implementarea proiectelor folosind metoda ”Parul”:

Nu poti să implementezi nimic decăt dacă ești foarte aplicat pe subiect. (…)Dacă aveți impresia că se face ceva cu vorbă bună, vă înșelați, și eu mi-aș dori să meargă așa și să vin pe aici doar o dată pe săptămână.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share