Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

TARGOVISTE – ZIUA ROSIEI MONTANE

srm

De cinci ani militanti in Campania Salvati Rosia Montana, Valentin Grigore si Fundatia pentru Tineret Dambovita alaturi de partenerii sai, va asteapta si anul acesta la un manifest cultural-artistic care sa indrepte atentia opiniei publice spre unicitatea si ireversibilitatea patrimoniului national de sorginte istorica, geografica si traditionala.

srm2Vineri, 6 februarie 2015, orele 1500,„Ziua Rosiei Montane” este un eveniment cultural dedicat aniversarii a 1884 de ani dela prima atestare documentara a Rosiei Montane. Ziua Rosiei Montane in Targoviste face parte dintr-o serie de evenimente similare desfasurate in cadrul Campaniei Salvati Rosia Montana in peste 20 orase din tara si strainatate.
Evenimentul se afla la cea de-a cincea editie la nivel national si propune proiectii de filme documentare, expozitii fotografice, dezbateri si concerte.
In Targoviste, programul Zilei Rosiei Montane va cuprinde proiectia filmelor documentare „Ultimul fierar din Rosia Montana” si „Toamna romaneasca”, o expozitie fotografica reflectand patrimoniul cultural si natural, discutii si dezbateri, seara urmand a se incheia cu un mini-recital sustinut de Ansamblul vocal-instrumental „Victor Udrea” din Fieni.
Evenimentul va avea loc intre orele 15-19 la sala de conferinte a Bibliotecii Judetene I.H. Radulescu din Targoviste.

Manifestarea este dedicată popularizării patrimoniului cultural şi natural existent la Roşia Montană şi este parte a Campaniei Salvaţi Roşia Montana.

Putem fi iar impreuna confirmand participarea si pe pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/909890175711069/?ref=23

De noi depinde viitorul si vom avea grija sa gestionam responsabil prezentul!

Aflată la cea de-a cincea ediţie, Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăblița cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernăun târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.

Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte zeci de oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

Contact pentru Ziua Roșiei Montane Târgoviște:

Valentin Grigore

E-mail: vali.grigore@gmail.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin