Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Târgul de fete de pe Găina în glasul tulnicului

”Ține moț de hastă straiță/Să mă hâț (joc) cu hastă moață/Până mă hâțai cu moața/Se duse moțul cu straița!”…

 Nu putem părăsi Țara Moților fără a lua contact cu una din cele mai vechi sărbători  Târgul de fete de pe Muntele Găina și Tulnicul moților, un obiect musical cu care se dădea de știre despre orice adunare sau eveniment, nelipsit de la nici o adunare moțească.

Ca orice ținut cu astfel de sărbători rămase din moși-strămoși și Muntele Găina are legendendele lui:

Una dintre legendele Muntelui Găina spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

Se spune că era odată, sus în Munţii Apuseni, o găină ce făcea ouă de aur. Moţii se mirară cât se mirară, şi-au început s-o ocrotească, să-i închine cântece. În tot timpul anului ea rămânea acolo sus fără să poată fi văzută, dar o dată pe an, de Sfântu Ilie, când moţii obişnuiau să se întâlnească laolaltă dând prilej copiilor să se întâlnească şi să se cunoască, găina noastră cobora, curioasă din fire, din cuibul ei nevăzut. Cobora cam până la Crucea Iancului, bătea o dată din aripi şi se transformă într-o zână fermecătoare. Se apropia de tinerii căsătoriţi ţinând un ou de aur în palme şi îl oferea acestora pentru fericire şi viaţa lungă. Aşa au trecut ani şi ani, oamenii erau atât de fermecaţi de găina cu ouă de aur, încât au pus numele acelui loc, Muntele Găina.

Dar nu toţi oamenii erau la fel, erau unii care vroiau ouăle de aur ale găinii doar pentru ei. Astfel într-un an pe când găina era coborâtă din cuib, cum avea obiceiul de Sfântu Ilie, câţiva vizitatori au urcat la cuibul găinii, ajutaţi fiind de diavol pentru că nu era cu putinţă pentru un om obişnuit să-l dibuiască, şi au luat toate ouăle de aur din cuib. Odată reîntoarsă la cuib şi văzând cele petrecute zâna noastră a bătut o dată din aripi, s-a prefăcut în găină şi a zburat pe un alt munte, la Roşia Montană. Oricât s-au rugat oamenii, ea nu s-a mai întors. Dar nici moţii nu şi-au pierdut speranţa şi se întâlnesc an de an, de Sfântu Ilie într-un festival al iubirii şi încrederii, pe Muntele Găina cu speranţa că odată şi odată zâna fermecată va coborî din nou .

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, este o serbare populară moțească cu o vechime de sute de ani, de pe vreme când fetele urcau pe munte, de Sfântul Ilie, adică în mijlocul verii, cu carele încărcate cu zestrea miresei, pentru a fi pețite, de flăcăi, iar fetele ce își găseau pețitul se cununau chiar pe munte, de aceea Muntele Găina mai este numit și Muntele Dragostei.

Astăzi pe munte urcă nu numai moții, ci și turiștii din țară și străinătate, muntele devenind un loc de întâlnire, de petrecere și de a face cunoștiințe noi. Pe munte au loc concursuri de dansuri și gastronomie, concerte și spectacole populare și de a admira creațiile meșterilor populari.

Deschiderea evenimentului se face an de an de către vestitele tulnicărese de la Avram Iancu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share