05/12/2020

Timişoara – Budapesta, drum întins pe autostradă

Lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad şi noul punct de control de la graniţă vor fi inaugurate mâine 11 iulie, când se va face joncţiunea cu autostrada din Ungaria, la eveniment sunt aşteptaţi atât premierul României Victor Ponta cât şi omologul sau din Ungaria,  Viktor Orban.

De comun acord România şi Ungaria au considerat că este nevoie de înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat, care să lege cele două ţări prin interconectarea autostrazilor A1 şi M43, între localităţile Nădlac (România) şi Csanadpalota (Ungaria).

Noul punct de frontieră va facilita atât traficul internaţional de persoane, cât şi traficul internaţional de mărfuri, introducând, totodată, şi o limita de greutate de 7,5 tone în privinţa traficului prin punctul de la Nădlac- Nagylak.

Cu această ocazie va fi deschis circulaţiei şi lotul II al Autostrăzii Nădlac-Arad, cuprins între Pecica şi Arad, dar şi segmentul de autostradă din Ungaria, cuprins între punctul de frontieră şi Mako.

Reprezentanţii consorţiului care au realizat lucrările la autostradă spun ca odată tăiată panglica va fi deschisă şi circulaţia pe autostrada paneuropeană.

Lotul II din Autostrada Nădlac-Arad are o lungime de 16 kilometri, din care şase kilometri au fost deschişi circulaţiei în luna decembrie 2014, odată cu darea în folosinţă a primului lot, pentru a exista legătura între DN 7 şi viitoarea autostradă.

Construcţia Autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat iniţial de către asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro.

Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an si jumătate.

CNADNR a reziliat, la finele anului 2012, contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, şi a atribuit, în decembrie 2013, asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl, un contract de 308 milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea acestora.

CNADNR a reziliat în vara anului trecut şi contractul de proiectare şi execuţie a lotului al doilea, după falimentul constructorului Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivă ca stadiul de execuţie a lucrării era de 84,75%. Lotul al doilea al autostrăzii Nădlac-Arad, în lungime de 16,6 kilometri, va fi finalizat tot de asocierea italo-germană Astaldi – Max Boegl.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share