03/03/2021

Timişoara: Debut în forţă în a treia zi

A treia zi, a „Zilelor Timişoarei, a debutat cu depunerea unei coroane de flori urmată de develiri de busturi şi decernări de titluri festive.

Primarul municipiului Timişoara Nicolae Robu a depus o coroană de flori, încă de la primele ore ale dimineţii la bustul generalului Virgil Economu, bust ce a fost dezvelit în 3 august 2009, când s-au împlinit 90 ani de când trupele române au intrat în Timişoara în fruntea cărora se afla generalul, moment al desfinţării Imperiului Austro-Ungar.

Ziua a continuat apoi cu dezvelirea a două busturi în Parcul Central pentru 2 personalităţi ale oraşului de pe Bega: Pius Brânzeu (unul dintre cei mai buni chirurgi pe care i-a dat şcoala de medicină timişoreană), şi Anghel Dumbrăveanu (poet , prozator, eseist şi traducător,  personalitate de seamă a culturii române).

Iar în cursul amiezii în Sala Festivă a Senatului Universităţii Politehnice a avut loc decernarea titlurilor de Cetăţean de Onoare pentru trei profesori universitari (unul, post mortem)  și uneia din marile voci a Banatului, Tiberiu Ceia (profesor, solist vocal şi realizator de emisiuni). Mai este vorba şi despre  cel  care a fost rectorul  Institutului Politehnica ”Traian Vuia” ( până în 1989), prof. Ioan M. Anton, cel care a avut marea intuiție de a da liber studenților, la Revoluție, pentru ca Timişoara să aibă mai puţini morţi. O astfel de dinstincţie au mai primit  fostul rector al Universității de Medicină Timișoara, prof. univ. Iosif Ștefan Drăgulescu și doamna Coleta De Sabata, fost prorector al IPTVT, acum Universitatea Politehnică Timișoara.
Tiberiu Ceia este, omul real al Banatului, imaginea acestui colţ de ţară , dar și a graiului autentic bănăţan. Din cele peste 200 de cântece interpretate de acesta, peste 50 sunt culese din folclorul arhaic bănățean. Este recunoscut în zecile de posturi de radio și tv ce-l difuzează, dar și în Europa, în Australia, în America, acolo unde comunitățile de români iubesc muzica de acasă. Realizează şi acum la peste 70 ani emisiunea ”Cântecul de acasă”, la TVR Timișoara, alături de Felicia Stoian.

 

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share