21/06/2021

TIMISOARA – SERBIA, cea mai lunga PISTA DE CICLOTURISM din tara

11090935_10203682666818493_130490297_oPreşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a inaugurat cea mai lungă pistă de cicloturism din ţară – cea care duce din Timişoara în Serbia
Pista de biciclete ce leagă Timişoara de Serbia este finalizată. Miercuri au fost inauguraţi primii kilometri de pistă ce aparţin părţii române, din Timişoara până la graniţa cu Serbia. Cu această ocazie s-a organizat şi un concurs pentru copiii din România şi Serbia, dar pista a încercat-o chiar preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Titu Bojin. Acesta spune că a mai mers cu bicicleta, acum 3-4 zile. Bojin a făcut şi jaloane, erau deja instalate pentru concursul copiilor.

Pista parcurge 37 de kilometri, până la graniţa cu Serbia, în zona localităţii Otelec, iar continuarea sa, de 43 de kilometri, e acum în mâna sârbilor, care vor demara, cel mai probabil, construcţia părţii lor de pistă, până la Zrenianin, în acest an.
Pista a avut de-a lungul timpului probleme, de la porţiuni vălurite până la crăpături, pe care bicicliştii le-au semnalat şi le vor semnala în continuare. Cea mai mare problemă este pătrunderea maşinilor pe dig (pe unde merge pista de biciclete) – lucru care s-a întâmplat de mai multe ori, dar care este sancţionat cu amendă de până la 7000 de lei.

„Este un proiect în oglindă care va continua şi la sârbi. În acest an, depinde de sârbi când vor avea partea de finanţare să poată continua pe cei 43 de kilometri. Sperăm să ajungem până la Dunăre. Nu cred că mai este nevoie să urce bascule şi că circule camioane şi alte utilaje care au circulat până acum. Proiectul este unicat, am înţeles că nu s-a mai făcut, decât în Bihor o pistă de câţiva kilometri, mult mai mică. Merită să îngrijim această pistă. Sper să putem realiza şi circulaţia navigabilă pe Bega în viitorul apropiat”, a spus Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.IMG_4581

Pe pistă sunt opt refugii pentru biciclişti şi 14 bariere pentru oprirea traficului maşinilor. Dacă vă urcaţi cu maşina pe pistă puteţi fi amendat cu până la 7.000 de lei de către inspectorii de la Ape şi de către poliţie. Pista de cicloturism amenajată de-a lungul canalului Bega, în aval de Timişoara, spre graniţa cu Serbia, a fost realizată printr-un proiect privind valorificarea potenţialului turistic transfrontalier implementat de Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Zrenjanin din ţara vecină.
Pista de cicloturism a fost realizată prin programul IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania – Serbia, printr-un proiect care a beneficiat de o finanţare europeană nerambursabilă de peste 2,3 milioane de euro. La inaugurarea oficială a pistei s-a organizat un concurs de biciclete, în dreptul ecluzei de la Sânmihaiul Român, la care au participat copii din localităţile vecine. Premiile – trei biciclete.

Stejărel Ionescu- Timisoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share