29/10/2020

Tramvaie “Made în Turcia” pe liniile Timişoarei

Licitaţie complicată, ţinută a doua oră şi în sfârşit finalizată, după ce s-au prezentat reprezentaţi polonezi şi turci care şi-au depus ofertele, în cele din urmă turcii fiind acceptaţi.

Este vorba de  Bozankaya Otomotiv Mak. IML. ITH. Ve IHR A.S, care au avut o ofertă mai bună decât polonezii de la Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna.

Oferta polonezilor a fost de 11.500.000 lei/ bucată, fără TVA, adică 184.000.000 lei, pentru 16 tramvaie achiziţionate, fără TVA, faţă de oferta turcilor de 9.736.875 lei, fără TVA /tramvai, respectiv 155.790.000 lei, fără TVA pentru 16 bucăţi tramvaie.

Timişoara va fi primul oraş din România ce va avea tramvaie articulate pe baterii, cu o autonomie de mers de 63 km, iar banii vin de la UE, ceamai mare parte.

Conform unei Hotărâri a C.L se pare că e cea mai bună alegere, deoarece achiziţia acestora va mai cuprinde şi următoarele avantaje, care vor fi incluse în preţ: amenajări, dispozitive, echipamente, scule specifice tipului de tramvai oferit, necesare pentru reparaţia şi mentenanţa tramvaielor la S.T.P.T., strung de rectificat profil bandaj cu accesoriile şi dispozitivele necesare funcţionării acestuia, precum şi profilograf electronic în vederea măsurării, montorizării şi controlului profilului bandajului, şcolarizarea şi atestarea profesională a personalului S.T.P.T., asigurarea reprezentanţei de service în regim permanent la sediul S.T.P.T. pe toată perioada de garanţie, materiale consumabile şi piese de schimb necesare pentru procesul de mentenanţă în perioada de garanţie, stoc de piese de schimb şi subansamble, consumabile în regim de custodie la S.T.P.T., consultanţă tehnică pentru amenajarea logistică, dotări cu echipamente şi dispozitive (specifice tipului de tramvai achizitionat), sprijin pentru avizarea şi certificarea în vederea desfăşurării activitaţii de către autorităţile competente: AFER, BRM, ISCIR, etc. ce vor fi realizate până la furnizarea primului tramvai”.

Semnarea contractului cu firma turcească se va face săptămâna viitoare iar livrarea celor 16 tramvaie se va face pe parcursul anului viitor, a spus Nicolae Robu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share