13/06/2021

Transformarea Romaniei in cel mai mare producator de aparatura electrocasnica din Europa

arctic

Saptamana aceasta la sediul Consiliului Judetean Dambovita, a avut loc conferinta de presa prin care ne-au fost aduse in atentie noi informatii cu privire la investiile pe care Grupul Arcelik urmeaza sa le faca in judetul Dambovita, cu precadere in localitatea Ulmi.

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu a fost invitat de catre conducerea Arctic Gaesti la o discutie privitoare la investitiile din perioada urmatore. La intalnire au fost prezenti parlamentarii din toate partidele politice, sefii de institutii pubice judetene, precum si directorul general Arctic Gaesti, Hassan Ali, Gabriela Geana, director departament marketing, Serban Marian, director al fabricii Arctic, domnul Baran, director financiar, Irinel Badea director de productie, Dan Albu, resurse umane si  Traian Movolan, cel care a fondat Arctic Gaesti. Au fost prezente la discutii Universitatea Valahia si Inspectoratul Scolar.

adrian tutuianu

Tinta proiectului este transformarea Romaniei in cel mai mare producator de aparatura electrocasnica din Europa. Locul I este ocupat de Polonia. La Ulmi se urmareste realizarea a trei fabrici, una pentru masini de spalat rufe, una pentru masini de spalat vase si a treia pentru producerea de cuptoare cu microunde. Proiectul va fi derulat pentru o perioada de trei ani. Faza I presupune o investitie de 105 milioane de euro. In prezent Arctic cere Guvernului Romaniei, un ajutor financiar de 35,7 milioane de euro. Daca acest lucru se va intampla, la finalizarea fazei I a proiectului se vor produce 1,1 milioane masini de spalat pe an, 500.000 de masini de spalat rufe, 500.000 de masini de spalat vase si in faza a doua valoarea investitiei este de 226 milioane de euro si se va dubla capacitatea de productie- masini de spalat 2,2 milioane de aparate pe an, masini de spalat vase 1 milion de aparate pe an, cuptoare 1,5 milioane de aparate pe an, se vor aduce tehnologii noi, care lipsesc in prezent de pe piata, a declarat Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita.

Impactul proiectului

In faza I vor fi 700 de salariati directi si 2400 de salariati directi in faza a II-a, in total 3100 de salariati angrenati in aceste trei fabrici.
In faza I la furnizori se vor crea 1000 de locuri de munca, iar in faza a II-a inca 2400 de locuri de munca.
Pe zona de Logistica in faza I, 400 de locuri de munca si in faza a doua 800 de locuri de munca. Se va ajunge la peste 10.000 de salariati cu tot ce are Arctic in prezent cu acest grup industrial la noi in judet.

Beneficii importante pentru judet

Se estimeaza ca in cinci ani de zile de la finalizarea investitiilor sa se plateasca taxe de 135 de milioane de euro, se vor crea locuri de munca, dezvoltare profesionala a fortei de munca, infrastructura dezvoltata in zona, crestera calitatii vietii, competitivitatea furnizorilor si noi investitori straini in zona. Grupul Arctic intentioneaza sa aduca in Romania mai multi furnizori de componente pentru a putea scadea costurile si implicit a imbunatati pozitia pe piata a acestei societati.

Daca lucrurile vor merge foarte rapid cu ajutorul oferit de stat, la sfarsitul lunii aprilie investitia va fi demarata. La Consiliul Judetean Dambovita am eliberat din primele zile ale lunii martie, certificatul de Urbanism necesar obtinerii avizelor si autorizatiilor pentru constructii si la momentul acesta suntem in plina derulare a operatiunilor de introducere in intravilan a terenului pe care Grupul Arctic l-a cumparat. ( Adrian Tutuianu)

arctic1

Pentru ca este o problema de interes major pentru Judetul Dambovita, pe data de 23 martie pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean se va afla o informare cu privire la acest subiect si se va  pregati un proiect de hotarare prin care autoritatile judetene sa sprijine demersurile grupului Arcelik in vederea obtinerii ajutorului de stat, la care se adauga demersuri pentru finantarea de catre guvernul Romaniei, din fondurile europene, sau din fondurile bugetare, a unor lucrari de interes public, extrem de importante pentru aceasta investitie si pentru investitiile Grupului Arcelik in judetul Dambovita, precum:

  • Soseaua pe patru benzi, Baldana- Targoviste
  • Soseaua pe patru benzi Baldana- Titu cu o solicitare de extindere spre Gaesti
  • Compania de Apa va introduce in Programul Operational Infrastructura Mare, lucrarile de retele apa si canal pana la limita de proprietate, ca sprijin concret pe care autoritatile locale il dau acestui proiect.

Am sugerat celor de la Arctic sa analizeze cu cei care le acorda Consultanta si posibilitatea infiintarii acestei unitati de productie in forma juridica a unui parc industrial, datorita facilitatilor legate de impozitele pe cladiri si terenuri.
Aceasta investitie ar trebui sustinuta de toata lumea, forte politice, sindicate, presa, comunitatea locala.

( Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita)

arctic2

Informatii suplimentare despre Arctic Gaesti

Grupul Koc Holding din Turcia, infiintat in 1926 este un conglomerat care cuprinde companii din sectorul energetic, financiar, auto, alimentar, turism, al constructiilor si electrocasnicelor. Este una din primele 400 de companii la nivel global cu 85.000 de salariati, cu o cifra de afaceri de 23 miliarde de euro. Produce 10% din exporturile Turciei. Sunt prezenti in sectorul auto in fabricile Ford, Fiat si Chrysler

Din Grupul Koc face parte Grupul Arcelik care este proprietarul Arctic Gaesti, companie cu 60 de ani de activitate, infiintata in 1955, este al treilea producator european de electronice si electrocasnice si numarul sapte in lume, are 15 unitati de productie in sase tari: Turcia, China, Rusia, Romania, Thailanda si Africa de Sud si marcile sub care isi vinde produsele sunt: Beko, Defi, Grundig, Arcelik si Arctic.

Privatizarea de la Gaesti a fost una de succes. Din 2002 pana astazi s-au facut investitii de 122 milioane de euro. In 2002 cifra de afaceri era de 60 milioane de euro, in 2015 este de 351 milioane de euro cu 3000 de angajati. Din 2002 au platit 135 de milioane de euro taxe. Capacitatea de productie a fabricii este de noua ori mai mare decat in 2002 si in anul 2015 in aprilie s-a produs frigiderul cu numarul 25 de milioane. 73% din productia Arctic se exporta.
Investitiile in Arctic Gaesti vor continua, pentru ca obiectivul este ca in urmatorii doi ani sa devina cea mai mare fabrica de profil din Europa.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share