Triplex Confinium sau Cooperarea euroregională Dunăre-Criș-Mureș-Tisa

Punctul Triplex Confinium, de la granița dintre România, Serbia și Ungaria a găzduit un nou eveniment de celebrare a cooperării euroregionale Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. În cadrul tradiționalei festivități de deschidere a graniței triple, reprezentanții autorităților județene care au luat cuvântul au vorbit despre importanța cooperării transfrontaliere. „În urmă cu 20 de ani, devansând evenimentul festiv al semnării actului de constituire al Euroregiunii din noiembrie, în luna mai a anului 1997, aici la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire a granițelor dintre țările noastre, a avut loc prima deschidere a frontierei dintre cele trei țări, act cu caracter profund simbolic. Prin aceasta, s-a deschis calea către un proces natural al reînnodării vechilor relații dintre locuitorii din această regiune. De atunci în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, ne întâlnim pentru a sărbători apropierea dintre regiunile noastre, a locuitorilor din aceste zone și a relațiilor de bună colaborare. Înființarea Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa în urmă cu 20 de ani, prin semnarea protocolului de la Szeged, a așezat bazele cooperării transfrontaliere în formă instituțională, a creat cadrul necesar desfășurării diferitelor acțiuni de parteneriat în variate domenii, statuând un exemplu pentru autoritățile publice locale, comunitățile din regiune, pentru actorii economici și pentru cetățeni”, a subliniat Călin Dobra.

La rândul lor, președintele Consiliului Județean Csongrád, Kakas Béla și liderul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina, Igor Mirovici s-au referit la derularea de proiecte comune.

Festivitatea de la Triplex Confinium a fost urmată de Adunarea Generală a Cooperării Regionale DKMT care anul acesta s-a desfășurat la Kubekhaza. Cu acest prilej, au fost prezentate proiectele orașelor Timișoara și Novi Sad, ambele Capitală Europeană a Culturii 2021. De asemenea, au fost decernate premii de excelenţă pentru proiecte euroregionale de succes, derulate din fonduri europene transfrontaliere. Este vorba despre un proiect în domeniul medical (screening de detectare a cancerului mamar), care are o valoare totală de peste 1 milion de euro și care s-a realizat în parteneriat Csongrad-Arad; un proiect în domeniul sportiv-turistic, cu o valoare totală de 2,1 milioane de euro, realizat în parteneriat Timiș-Csongrad; un proiect destinat copiilor cu dizabilități, realizat în parteneriat Voivodina-Caraș-Severin; un proiect al regiunilor Voivodina și Bacs-Kiskun, în valoare de circa 81.000 de euro, care are ca obiectiv integrarea socială și profesională a femeilor din mediul rural.

În ceea ce privește organizarea Adunării Generale festive din 21 noiembrie 2017, când cooperarea regională DKMT împlinește 20 de ani de la înființare, au fost făcute următoarele propuneri: invitarea miniştrilor de externe ai Ungariei, României şi Serbiei, a preşedinţilor de consilii județene care au semnat constituirea cooperării euroregionale și a coordonatorilor naţionali care s-au implicat activ în proiectele DKMT și organizarea unei expoziții și a unui concurs de fotografii, care să reflecte cele mai importante momente din istoria DKMT.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share