Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un atac cibernetic asupra unui singur aliat ne poate afecta pe toți

Cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică al NATO, ”Coaliția cibernetică”  de o săptămână a început luni (16 noiembrie). Exercițiul are ca scop instruirea apărătorilor cibernetici în capacitatea lor de a apăra rețelele NATO și naționale și va testa procesele și procedurile de luare a deciziilor.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat că amenințările cibernetice devin tot mai complexe și perturbatoare. „NATO se angajează să apere toți aliații în spațiul cibernetic, precum și pe uscat, în aer și pe mare. Un atac cibernetic asupra unui singur aliat ne poate afecta pe toți. De aceea, consolidarea apărării noastre cibernetice este o prioritate pentru  NATO ”, a spus ea.

Inspirându-se din amenințările actuale, exercițiul testează răspunsurile în timp real ale oficialilor la incidente, cum ar fi încercările de a încălca rețelele clasificate, întreruperea sistemelor de comunicații în infrastructura critică și spionajul prin intermediul aplicațiilor smartphone. Datorită pandemiei Covid-19, exercițiul are loc practic anul acesta cu apărători cibernetici conectați prin Centrul de instruire în securitatea cibernetică din Estonia. Vor participa aproximativ 1.000 de oficiali și experți din toată Alianța NATO, patru națiuni partenere (Finlanda, Irlanda, Suedia și Elveția) și Uniunea Europeană.

Securitatea cibernetică s-a mutat în topul agendei NATO în ultimii ani, iar NATO își protejează propriile rețele IT 24 de ore din 24.

În 2014, NATO a extins sfera angajamentului său de apărare colectivă,  pentru a acoperi atacurile cibernetice severe. NATO are echipe de apărare cibernetică cu reacție rapidă în regimul de așteptare 24/7 și-și  ajută aliații. Alianța a înființat și  un centru de operațiuni cibernetice pentru a-și spori capacitatea de răspuns.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share