Un „Heruvim” la Cărtureşti

Astă seară librăria Cărtureşti de pe str. Mercy (Timişoara), a fost gazda lansării de carte „Heruvimul”  a lui Adrian Petru Stepan, care a apărut la Edidura  Libris Editorial , din Braşov, avându-l amfitrion pe Eugen Bunaru şi critic pe Daniel Luca.

Heruvimul ar trebui să fie un înger, unul cu aripi, dar se pare că în carte acest heruvim este un înger ce a îmbrăcat alte haine, cartea de departe putând fi comparată cu un thriller, cu o carte poliţistă, cu căutări, cu conspiraţii, perioada Primului Război Mondial, cu împuşcături, cu morţi, poveşti de iubire și mult mister…

Cartea este de fapt povestea a trei bărbaţi, unul din Serviciile Secrete şi doi străini. Cei trei trebuiau să găsească un săculeţ de diamante alături de o scrisoare care să dezvăluie misterul diamantelor, care proveneau de la Banca Rotchil din Viena, şi erau destinate la finanţarea Revoluţiei Bolşevice a lui Lenin. În cele din urmă atât diamantele cât şi scrisoara au fost descoperite în Timişoara după o sută de ani.

„Timișoara devine un adevărat teatru de război, păstrându-și aerul cosmopolit, creându-se treptat o încrengătură de simboluri mai mult ori mai puțin cunoscute, îndeosebi în părțile sale vechi, ce trebuie privite ca întreg, și nu individual. Mai mult, devine un adevărat loc al istoriei. Fie el și… misterios.

Orientul Mijlociu și Occidentul își dau întâlnire în Balcani dincolo de timp, iar notațiile istorice și religioase ale lui Adrian Petru Stepan nu sunt partizane, dincolo de națiile cărora aparțin personajele. (Daniel Luca)

Miza care a existat a fost pace, care în cele din urmă s-a săvârşit, chiar şi fără găsirea diamantelor (vorbim de vremurile de atunci).

„Iar heruvimii sunt păstrători înverșunați ai unui anume adevăr, inventând, în primele orașe ale Mesopotamiei, răul etern: „damnarea și diavolul, în forma în care îl cunoaștem noi azi”. Iar crima nu le este străină, un heruvim ucigaș fiind capabil de a învinge timpul spre a-și atinge țelul („Se spune că sunt din ce în ce mai puțini, dar trăiesc din ce în ce mai mult, că au descoperit multe din tainele materiei și ale spiritului”).

Rămâne ca fiecare om, din noianul de informații la care are acces, să extragă suficiente date, coroborate cu propria intuiție, spre a ajunge la adevărata credință („Mie nu îmi rămâne altceva decât să mă rog lui Iisus, pe care l-au ucis, să Îşi îndrepte privirea spre războinicii Săi. Tu nu o face, probabil Iisus căruia I te rogi tu este personajul lor”)” (Daniel Luca).

Doar citind o astfel de carte cititorul poate descoperii dincole de ură, intrigi, războaie şi crime, adevărata Iubire şi Credinţă.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share