21/10/2020

Un nou pas înainte pentru încheierea conflictelor din Afganistan- Timpul pentru pace e acum

La  Palatul  președintelui afgan Ashraf Ghani,  în prezența  secretarului Apărarii al SUA, Mark Esper, și  cu prilejul semnării unor noi  documente,  secretarul general al NATO  Jens Stoltenberg a declarat: “Acordurile dintre Statele Unite și Republica Islamică Afganistan, precum și între Statele Unite și talibani, promit să încheie decenii de conflict devastator și să deschidă calea pentru negocieri între afgani, deoarece începe să se construiască un un viitor mai bun pentru toți.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Abdullah Abdullah Chief Executive Officer of the National Unity Government of Afghanistan

Aceasta este o victorie pentru pace și o victorie pentru poporul afgan. Prin vitejia și determinarea lor și prin sprijinul comunității internaționale, Afganistanul este o țară foarte diferită de azi decât a fost în 2001. Am văzut această transformare, de la disperare la speranță, condusă de o dorință profundă de pace, în ochii fiecare afgan pe care l-am întâlnit. E provocarea de acum este de a păstra aceste câștiguri. Prețul păcii nu poate fi sacrificarea progresului. Pacea va fi durabilă numai dacă drepturile omului tuturor afganilor – femei, bărbați și copii – sunt protejate. ” Secretarul general a subliniat că „timpul pentru pace este acum”, afirmând că aliații și partenerii NATO stau umăr la umăr cu poporul afgan, așa cum au făcut-o din 2001.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg, Afghan President Ashraf Ghani and the US Secretary of Defense Mark Esper at the Ceremony marking the Joint Declaration between the United States and the Islamic Republic of Afghanistan and signature of an agreement between the United States and the Taliban

De asemenea, delegația secretarului general s-a întâlnit cu comandantul misiunii de sprijin pentru rezolvarea conflictului , generalul Austin Miller, și cu reprezentantul superior al civililor NATO în Afganistan, ambasadorul Sir Nicholas Kay, precum și cu ambasadorii aliați, reprezentanții Uniunii Europene și ai Națiunilor Unite și înalți oficiali afgani. NATO a fost angajată în Afganistan în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie  asupra Statelor Unite, când pentru prima dată în istorie, Alianța a declanșat clauza de Apărare Colectivă art. 5, în sprijinul SUA.

Î

Î

 

 

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the troops at Resolute Support headquarters.  Ca parte a luptei Misiunea ISAF și în prezent misiunea de asistență pentru rezolvarea rezoluțiilor, sute de mii de bărbați și femei din aliații NATO și țările partenere au servit în Afganistan, iar peste 3.000 au plătit prețul final, printre aceștia regăsindu-se și români. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share