16/01/2021

UNDEVA LA PALILULA, regia SILVIU PURCARETE

undeva-la-palilula-un-film-de-silviu-purcarete-sibiu-26aprilie-3mai-2012-tnrs

Astazi de la ora 20.00 in Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Targoviste, in cadrul celei de-a opta zi de Festival BABEL, are loc proiectia de film, UNDEVA LA PALILULA, in regia lui Silviu Purcarete.

România, anii ’60. SERAFIM, un tânăr doctor, primește repartiție pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orășel pierdut undeva pe harta țării, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică.maxresdefault

Palilula, un autentic „Macondo” oltenesc, e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare; în spital, bolnavii sunt perfect sănătoși, iar una dintre distracțiile lor preferate este să asiste la disecțiile de la morgă. Restul populației e imbecilă și fermecătoare, izolată pentru eternitate în beție, petreceri și orgii.
Schimbările de regimuri politice, morțile, incendiile și inundațiile, nici una dintre aceste modificări majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă pe locuitorii Palilulei. Alternativ agitați și puturoși, fericiți și melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasa cu oleandri, la spital și la hotelul Boema. Manifestațiile dedicate „luptei pentru pace”, impuse peste tot în România de noul conducător al partidului, au loc la Palilula în același spirit al delăsării și beției specific orașului; primează aceeași bășcălie pur românească care nu poate fi controlată de nici un sistem politic.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. silviu-purcarete-palilula-e-o-constanta-balcanica-10432422
Membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, deținător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh 1991) . In 2009, spectacolul „Faust” e unul dintre punctele de maximă atracţie ale Festivalului de la Edinburgh iar Ofelia Popii este premiată pentru interpretare.

Spectacolele sale au câştigat multe premii şi au obţinut recunoaşterea publicului de pe multe continente. În 1996 Purcărete a devenit director al Centrului Dramatic din Limoges pentru care produce, printre altele, „Orestia”, „Trei surori” şi „Don Juan”.

Mai multe pe undevalapalilula.ro

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share