23/09/2021

Unirea Principatelor Române la 158 ani, sărbătorită la Timişoara

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, ( Moldova şi Țara Românească), a fost făcută de domnitorul  Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859 .

Gerul, chiciura şi ceaţa au adunat puțină lume  anul acesta la Timișoara, de ziua Unirii Principatelor, ceremonie ce a avut loc la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din fața Inspectoratului de Poliție a județului Timiș. Oficialitățiile au fost prezente în frunte cu primarul Nicolae Robu, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, prefectul judeţului Mircea Băcală,  și reprezentanți ai altor instituții.

S-a început cu un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Timișoara, o scurtă istorie a acelor timpuri, după care s-a trecut la depuneri de coroane din partea autorităților locale, şi a unor instituții.

“Este o zi deosebită în istoria poporului nostru, la 24 ianurie 1859 s-a materializat efortul de secole înspre înfăurirea unei patrii mari a tuturor românilor. S-a dat startul pentru crearea României modern”  a declarat primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu.

“Cel mai important este să încercăm să ne păstrăm dragostea de țară și de valorile naționale, dar cred că și mai important este să păstrăm unitatea de neam și idealul pentru această țară. Este momentul să ne oprim din a demara măsuri care duc la învrăjbirea românilor împotriva românilor, este momentul să punem cu toții umărul, să ne cunoaștem foarte bine istoria dar să privim cu încredere spre viitor” a spus Călin Dobra președintele Consiliului Județean Timiș.

Manifestările s-au încheiat cu Hora Unirii, care a încins spiritele, şi datorită frigului mai toţi cei prezenţi au intrat în horă.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share