28/01/2021

Universitatea din Petroșani parte a consorțiului EURECA-PRO

Montanuniversität Leoben din Austria, Universitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg din Germania, Universitatea din Petroșani -România, Universitatea din León din Spania, Universitatea Tehnică din Creta din Grecia, Universitatea de tehnologie Silezia din Polonia și Mittweida University of Applied Științele din Germania sunt cele șapte instituții de învățământ superior, situate în șase state membre diferite ale UE, care și-au unit forțele în programul EURECA-PRO.

Universitatea din Petroșani a participat la întâlnirea oficială de debut a consorțiului EURECA -PRO, care s-a desfășurat luna aceasta, în perioada 12 -13 noiembrie 2020.

consorțiul își propune derularea a unor programe de studiu comune între universitățile partenere în acest program, Universitatea din Petroșani, împreună cu celalalte șase instituții academice, vor derula activități specifice, în următorii ani.

„Consorțiul își propune, în primul rând, derularea unor programe de studiu comune între universitățile partenere, titlul proiectului fiind o alianță pentru producție și consum sustenabil. Ne propunem derularea acestor programe de studii comune între universitățile partenere, pe toate ciclurile de studii: licență, master și doctorat, atât online, cât și fizic. Online, nu neapărat datorită pandemiei care, momentan, ne obligă la chestiunea acesta. Oricum, era prevăzută o acțiune de genul acesta și dacă nu ar fi fost pandemia de coronavirus pentru că digitalizarea din prezent ne duce foarte mult înspre direcția aceasta, astfel încât toate lucrurile să le derulăm în paralel, și fizic și online. Se va crea o platformă specifică de e-learning care va rula între aceste universități.

Universitatea noastră are repartizat un pachet de lucru care se referă la diseminare și sustenabilitate. Întâlnirea de debut a acestui parteneriat s-a desfășurat în perioada 12 -13 noiembrie. Am avut întâlniri prin intermediul platformelor de videoconferințe online în cadrul cărora s-au purtat numeroase discuții și fiecare și-a prezentat ceea ce are de făcut. Prognoza inițială a acestui proiect este de trei ani pentru că așa este finanțarea, dar lucrurile nu se pot termina în trei ani pentru că avem o viziune mai lungă, până în 2030 -2040”, a explicat lector univ. dr. Oana Răvaș, coordonatorul acestui proiect în cadrul Universității Petroșani.

Prof. dr.ing. Mihai Sorin Radu, rectorul Universității Petroșani, consideră că rolul acestui consorțiu de universități europene este acela de a alinia planurile de învățământ la o serie de discipline în proporție de 80 la sută la nivel european, incluzând planurile de învățământ, cursurile și schimburile de experiență.

”Nu foarte multe universități sunt alese ca parte a acestor consorții. Momentan, la nivel european, există 41 de consorții, formate fiecare din cinci sau șase universități. La selecția de anul acesta au participat 600 de universități din toată Europa.

Din România, numai 10 universități, între care și cea de la Petroșani, au fost selectate să participe la acest tip de consorții europene, dintr-un total de 48 de universități publice plus cele private.” a ținut să concluzioneze rectorul Universității din Petroșani.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share