06/03/2021

Vacanta de vara si pericolele ei

vacanta-de-vara-s-ar-putea-prelungi-ce-categorie-de-elevi-ar-putea-fi-beneficia-18452414Recomandări ale poliţiştilor pentru prevenirea implicării copiilor în evenimente neplăcute pe timpul vacanţei de vară:

Indiferent de locul unde decideţi să petreceţi vacanţa de vară (acasă, la bunici, la munte, în tabere şcolare), pentru a nu deveni victima unei infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă întrucât un comportament neadecvat sau agresiv sporeşte riscul producerii unor evenimente negative:

În cazul în care vă petreceţi vacanţa în tabere şcolare, nu plecaţi în drumeţii singuri, fără a fi însoţiţi de adulţi.

Evitaţi plecările pe timpul nopţii. Nu vă îndepărtaţi de grup!

Nu vă lasaţi atraşi de propunerile, aparent încântătoare, ale unor persoane necunoscute sau pe care le cunoaşteţi de puţin timp.

Evitaţi să intraţi în discuţie cu străinii sau persoanele aflate în stare de ebrietate,  indiferent de motivul pentru care aceştia vă abordează.

Atunci când mergeţi în localuri de alimentaţie publică sau de devertisment, nu vă afişaţi în mod excesiv cu bijuterii sau cu alte bunuri însemnate.

Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege. 

Nu oferiţi mobilul unei persoane necunoscute, sub pretextul că îl admiră sau că trebuie să dea un telefon urgent.

Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de ce vi se oferă.

Atenţie la lumea virtuală! Nu furnizaţi date personale sau despre familia dumneavoastră.

Nu dezvăluiţi parolele personale altor persoane, nici măcar prietenilor apropiaţi, în caz contrar adresa dumneavoastră de e-mail poate fi folosită pentru a trimite mesaje jignitoare sau spam în numele vostru.

Nu vă întâlniţi cu persoane cunoscute pe internet.

De asemenea, pentru a nu deveni victima unui accident de circulaţie, le recomadăm celor mici:

Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei) !

Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă !

După lăsarea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă şi accesorii care îi fac mai vizibili în lumina farurilor!

Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stângă, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share