30/11/2021

Valea Jiului a fost sub cod roșu de inundații

Precipitațiile abundente înregistrate noaptea trecută în vestul Văii Jiului au determinat atingerea și, pe alocuri, depășirea cotei de atenție pentru râul Jiu de Vest.
Au fost inundate 4 anexe gospodărești din Aninoasa. Vulcan și Valea de Brazi.
Totodată, Drumul Național 66, pe Defileul Jiului, a fost blocat pe o bandă de circulație din cauza căderilor de pietre și a aluviunilor de pe versanți.
În urma intervenției echipelor de la Secția de Drumuri Naționale și ISU Hunedoara, circulația a fost reluată la ora 04.20.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a dispus, la ora 23.40, activarea grupei operative cu personal din structurile ISU Hunedoara precum și creșterea capacității operaționale la Detașamentul de Pompieri Petroșani și la Garda de Intervenție Lupeni.
De asemenea, a fost transmis un mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT în localitățile Lupeni, Vulcan, Uricani și Aninoasa.
Până astăzi la ora 06.00, pentru localitățile Vulcan, Lupeni și Uricani a fost emisă o avertizare meteorologică COD ROȘU de fenomene imediate privind precipitații abundente.
Au fost debite foarte mari în zona Aninoasa, dar și pe pârâul Morișoara, la Vulcan. Apa în barajul de la Valea de Pești a crescut cu 50 de cm peste cota normală. La Valea de Pești, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrați 150 de litri pe metru pătrat. Acesta a fost motivul pentru care a și fost activat Ro Alert, în jurul orei 2,00, în dimineața zilei de marți, dar nu au fost inundații, pentru că am făcut investiții”, a  transmis presei Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic al Ape Jiu.
Totodată, până la ora 12.00, este vigoare o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de fenomene imediate cu scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Jiu.
La această oră nu se mai înregistrează probleme deosebite. Patrule cu personal din cadrul ISU Hunedoara și de la Apele Române monitorizează nivelul apelor fiind astfel în măsură să organizeze o intervenție eficientă, dacă situația o va impune.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share