Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Valea Jiului în dezbatere în  cadrul conferinței PLATFORMA EUROPEANA A REGIUNILOR MINIERE CARBONIFERE ÎN TRANZIȚIE

Platforma europeană a regiunilor miniere carbonifere în tranziție abordează aspecte care privesc problemele comunităților din Valea Jiului, însă fără implicarea directă a autoritătiilor centrale și locale din Romania,  iar rezultatele concrete se vor lasă așteptate.

Reprezentantul Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN în Comitetul Economic și Social European a participat  la primul dialog politic anual al Platformei europene a regiunilor miniere carbonifere în tranziție care s-a desfășurat la Katowice, în Polonia, chiar in ajunul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice . La nivel înalt, în dezbateri au fost implicate următoarele personalități din Uniunea Europeană și din Polonia:  Maroš Šefčovič Vicepreședintele Uniunii pentru Energie, Comisar european;  Klaus Dieter Borchardt, Director, Directoratului pentru Energie din cadrul Comisiei Europene; Jakub Chełstowski, mareșalul din Silezia; Jerzy Buzek, deputat în Parlamentul European.

Din România, pe lângă reprezentantul CSN MERIDIAN au mai participat reprezentanți ai Guvernului României, ai Complexului Energetic HUNEDOARA,  ai Greenpeace Romania și Bankwatch Romania.

Organizatorii au propus trei tematici pentru dezbatere:

“Primul an pentru regiunile carbonifere în tranziție – inventarierea progreselor înregistrate”

“Bugetul UE pentru anii 2021-2027 – care sunt oportunitățile pentru regiunile miniere carbonifere?”

“Atragerea investițiilor private în regiunile miniere carbonifere – care este valoarea adăugată a Platformei”.

Reprezentantul CSN MERIDIAN a ridicat problema îmbunătățirii metodelor de lucru folosite în cadrul Platformei și focalizarea pe aspectele care trebuie abordate cu prioritate avându-se în vedere gradul de urgență al acestora. De exemplu, găsirea unor soluții la nivel european pentru clarificarea regimului legal al ajutorului de stat după expirarea la data de 31 decembrie 2018 a Deciziei Consiliului nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive.

Sindicalistul  a insistat pe importanța stabilirii unor grupuri de lucru formate din partenerii sociali la nivel local și national plus organizații relevante ale societății civile,  care pot sa aducă o contribuție concretă pe parcursul procesului de tranziție energetică.

În cazul României, un asemenea grup de lucru ar trebui ca împreună cu Comisia Europeană și Guvernul României să rezolve problemele imediate cu care se confruntă  Regiunea Văii Jiului și să acționeze în sensul implementările măsurilor propuse în Declarația de la Petroșani din 13 septembrie 2018. Reprezentanții Comisiei Europene reproșează unor guverne naționale (România în cap de listă) slaba implicare a acestora în conceperea și implementarea proiectelor finanțate cu bani europeni dedicate îmbunătățirii oportunităților de angajare și a condițiilor de viața în regiunile miniere carbonifere. Pentru încurajarea și promovarea investițiilor private în aceste regiuni, Comisia Europeană a semnat un acord de parteneriat cu Bloomberg Philanthropies (https://www.bloomberg.org/ ) prin intermediul căruia se intenționează sa se asigure o consultanță de specialitate pentru ca autoritățile locale să poată aborda investitorii privați din lume întreagă în vederea atragerii acestora să investească în actualele regiuni miniere carbonifere.  Platforma regiunilor miniere carbonifere în tranziție reprezintă un instrument important de cooperare la nivel european între reprezentanții guvernelor statelor membre care mai au o industrie minieră carboniferă și alți actori relevanți din acest sector de activitate.

Cu toate acestea însă, Platforma nu este în măsură să substituie acțiunile guvernamentale care sunt necesare pentru soluționarea problemelor specifice fiecărei regiuni. Guvernele naționale din statele membre care au regiuni afectate de tranziția energetică trebuie să acționeze cu prevedere, în termenele legale și cu buna credință pentru soluționarea problemelor acestor comunități. Pasarea responsabilității de la o instituție la alta,  va avea efecte devastatoare în plan economic și social, iar prețul lipsei de interes și responsabilitate a autoritatilor va fi plătit de către locuitorii comunităților miniere carbonifere. Și,conform Strategiei pe termen lung de decarbonare a economiei UE până în 2050, statele europene vor trebui să renunțe complet la combustibili fosili în generarea de energie și să se bazeze, în proporție de 80%, pe energie regenerabilă. România procedează invers: subvenționează în continuare cărbunele și propune ținte sub cele ale UE pentru energia regenerabilă. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share