Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

VALEA JIULUI stă din nou, pe un butoi de pulbere

 ” Riscăm ca 4.000 de oameni, săptămâna viitoare să fie în stradă”

Valea Jiului, stă, din nou pe un butoi de pulbere. Mai este nevoie doar de o scânteie. Iar aceasta  poate fi declanșată de minerii de la SNIMVJ care rămân în „aer” odată cu finalizarea activităților la minele neviabile. Și  pentru că, acum,  se află în grevă, în subteranele minelor Paroșeni și Uricani .

Senatorul CRISTIAN RESMERIȚĂ a tras de nenumărate  ori semnalul  de alarmă în privința situației minerilor activi de  la minele care se vor închide, în curând. Și cere acum, tuturor factorilor responsabili din guvern și ministerul de resort să adopte o nouă ordonanță care să vină în sprijinul minerilor ce se afla în pragul pensionării, iar minerii care nu sunt pensionabili să fie preluați de către CEH  sau de noua entitate și incluși în sectoarele de muncă unde sunt calificați.

S-a luat în calcul și emiterea unei noi ordonanțe, dar acum, ea a primit aviz nefavorabil din partea ministerului Finanțelor .

Problema este legată de faptul că Ordonanța 36 a primit aviz de la Ministerul Finanțelor,  în condițiile în care se promisese, atât în Valea Jiului, cât și la o întîlnire pe care am avut-o noi,  după două  săptămâni la Guvern, întâlnire la care a participat atât doamna premier, cât și domnul ministru Teodorovici, că această problemă se va rezolva. Din păcate, ea nu este rezolvată. Dacă această ordonanță ar fi fost astăzi în vigoare, nu am fi avut mineri blocați la Paroșeni și Uricani. Suntem alături de ei și această ordonanță 36, pentru care mă lupt de peste un an și jumătate ca să o repunem în circuit, este extrem de necesară atât pentru SNÎMVJ cât și pentru CEH. (…) Cu Ordonanța 36 m-am simțit mințit cum nu m-am simțit niciodată. Când un ministru îți pomite, atât la tine acasă, cât și după aceea, într-o întâlnire care a fost la un interval de maxim trei săptămâni și după aceea să vezi că avizul negativ vine tocmai de la Ministerul Finanțelor… Da, pot să vă spun că nu m-am simțit confortabil. Eu cred că ei depun un jurământ, se pune mâna pe Biblie și atunci lucrurile sunt destul de sensibile dacă ai frică de Dumnezeu. Dacă nu ai…”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele într-o conferință de presă.

Legat de insolvența CEH, liderul minerilor a spus că: Va face o sesizare, personal, către Consiliul Superior al Magistraturii, să văd cum a gândit acel judecător, să vedem ce s-a întâmplat acolo. În urma adreselor mele, am primit o grămadă de telefoane, atât de la servicii, de la Inspectoratul de Poliție, de la prefect, care m-au întrebat ce e acolo. Eu nu știu în momentul de față ce e acolo. Ce s-a întâmplat de la fond la apel, când, fără nicio intervenție, decizia a fost total opusă. E clar, ceva s-a întâmplat. Trebuie să ne spună cineva. Riscăm ca 4.000 de oameni, săptămâna viitoare să fie în stradă. Trebuie să vedem cauza. Recunosc independența justiției, însă cred cu tărie că atunci când destinul a 4.000 de oameni stă într-o hotărâre și acel judecător are, cred eu, obligația să se informeze și să calculeze impactul.”

Ridicarea suspendării provizorii a procedurilor de executare silită s-a făcut la cererea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Compact Security SRL – prin administratorul judiciar,  Proinvest Group, Upsrom Industry – prin administrator judiciar, precum și Primăria Vețel.

Iar deputații au adoptat luni, în plen Ordonanța 60/2019, cea care permite salvarea Termocentralei Mintia și a activelor viabile din Valea Jiului, respectiv înființarea Complexului Energetic Valea Jiului și este vorba despre Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi a împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economic.Pentru această ordonanță , în plenul Camerei Deputaților au votat parlamentarii PNL, PSD și ALDE .În Senat, proiectul de lege a fost adoptat în data de 25 septembrie, așa că acum actul normativ a trecut de Parlament, Camera Deputaților fiind cameră decizională.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share