23/10/2020

Valea Jiului va avea o nouă strategie de dezvoltare

La sediul Consiliului Județean a avut loc prima întâlnire de lucru între primarii Văii Jiului cu reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și ai companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers, cea care va elabora  noua Strategie de Dezvoltare a Văii Jiului.

Acestă strategie își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului, în contextul reducerii treptate a activității miniere și în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii. Iar această revigorare se poate face cu fonduri europene deicae Văii Jiului, dar numai pe proiecte integrate, fie că vorbim despre proiecte de infrastructură, cu tot ceea ce cuprinde aceasta, turism sau găsirea unor activități care să fie dezvoltate în Valea Jiului și să genereze venituri stabile.

”Cu siguranță firma care realizează strategia este una profesionistă. E important însă nu numai să găsim axe de finanțare pentru ceea ce vrem să implementăm, ci și ca Guvernul să sprijine aceste proiecte, adică să aloce primăriilor bani pentru cofinanțarea proiectelor, pentru că primăriile din Valea Jiului nu își permit să susțină din bugete contribuții de sute de mii de euro pentru un singur proiect. În Germania, spre exemplu, Guvernul alocă câteva miliarde de euro pentru zonele miniere, banii mergând pe cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene. Este poate singura șansă pe care o mai are Valea Jiului. Dacă nu reușim acum să facem un plan coerent de dezvoltare, pe care să îl și implementăm, atunci situația va deveni cu adevărat una foarte grea. Experiența celorlalte țări arată că atunci când s-a implicat Uniunea Europeană, guvernul, chiar dacă s-a schimbat, a continuat proiectele, adică nu s-a mai ținut cont de politică”, a transmis  Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Există mai multe  axe de finanțare ce ar putea fi accesate pentru impleentarea acestor proiecte menite să dezvolte Valea Jiului, însă autoritățile trebuie să gândească unitar.

Reprezentanții companiei PwC vor  ajunge  și în Valea Jiului, pentru a  cunoaște realitățile zonei, și vor urma noi întâlniri și discuții cu reprezentanții administrațiilor publice locale, separat și împreună.

Am discutat despre pilonii principali ai strategiei și este vorba despre proiecte de infrastructură, dar cu impact în întreaga zonă – și când spun infrastructură mă refer la tot ce înseamnă, de la drumuri, la anvelopat blocuri – cu o gândire unitară. Un pilon foarte important este turismul, investițiile în turism, care cred că sunt pe primul loc și, după aceea găsirea unor activități care să genereze venituri stabile și o foarte bună mobilitate în interiorul zonei, aici fiind vorba despre transportul în comun. S-a mai vorbit despre drum expres de la Simeria la Petroșani și rezolvarea celor două căi: spre Herculane și spre Voineasa, precum și calea ferată. Eu am propus o chestiune pe care au luat-o în seamă, respectiv relocarea în Valea Jiului a unor insituții guvernamentale. Asta înseamnă să facă o agenție națională în Valea Jiului, niște sucursale ale unor firme de stat, pentru ca astea sunt locuri de muncă sigure. S-a discutat foarte serios de un fond pentru Valea Jiului de susținere ca și contribuție pentru proiectele cu finanțare europeană”, a spus și   primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Analiza swot a fost  pusă în dezbatere, s-au prezentat punctele nevralgice, dar și punctele tari de care dispune zonaVăii Jiului, proiectele de dezvoltare care sunt în derulare, etc.

Reprezentanții PwC vor colabora activ cu autoritățile locale și cu toate categoriile de reprezentanți ai comunităților din Valea Jiului printr-o abordare inclusivă, transparentă și particularizată, care să permită implicarea celor interesați să contribuie la succesul acestui proiect. Direcțiile de acțiune ale strategiei vor fi stabilite în raport cu realitățile concrete ale zonei, nevoile oamenilor, prioritățile autorităților și așteptările reprezentanților comunităților locale, consultantul având ca obiectiv generarea consensului în cadrul sesiunilor de consultări pe care le va organiza, în diferite formate de lucru, în fiecare etapă a proiectului.

În urma intervențiilor primarilor din Aninoasa, Lupeni, Petrila, Petroșani, Vulcan și Uricani, reprezentanții echipei de proiect a PwC au evaluat cu aceștia și câteva idei de potențiale proiecte de dezvoltare intracomunitară,  care urmează să fie analizate și detaliate în cadrul viitoarelor întâlniri cu fiecare administrație locală, precum și cu ceilalți actori locali interesați direct de revigorarea regiunii Văii Jiului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share