26/10/2020

Valeriu Sepi: “Mitologii personale” pe simezele Muzeului de Artă din Timişoara

Valeriu Sepi, fostul percuţionist al trupei Phoenix – formaţie în care a cântat la percuţie pe instrumente construite de el şi a conceput afişe pentru albumele formaţiei – a revenit la Timişoara cu o nouă expoziţie sub genericul „Mitologii Personale”, expoziţie ce se află deschisă la Muzeul de Artă din municipiul de pe Bega .
S-a născut acum 70 de ani la Reşiţa, iar copilăria şi-a petrecut-o la Valcani, o localitate bănăţeană de lângă graniţa cu Iugoslavia.
În domeniul artelor vizuale, Valeriu Sepi a abordat cu succes pictura, desenul, sculptura sau designul. De aproape 25 de ani locuieşte la Singapore şi vizitează întreaga lume, dar se întoarce la Timişoara şi în Banat adesea, considerând că nu a plecat vreodată de aici cu adevărat. Pe lângă Singapore Sepi a mai locuir în Germania, Australia şi Indonezia, şi aşa cum singur a declarant – “am făcut înconjorul acestei lumi, dar tot acasă, în Banat e cel mai bine, şi de aceea e posibil să mă întorc aici definitiv.M-am întors după 50 ani, iar periplul meu a fost înconjorul lumii peste tot. Publicul pe care l-am găsit aici, la întoarcerea mea este la fel de cald cum l-am ştiut dintotdeauna, şi întotdeauna mă întorc cu drag acasă ”.
Demersul lui Valeriu Sepi trasează o relație între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală astfel că lucrările sale se prezintă ca o colaborare fericită între o cunoaştere de factură ştiinţifică şi cea artistică, pentru că într-un singur plan găsim şi ceea ce numim cunoaştere în sensul adevărat al cuvântului şi ceea ce înseamnă acţiune determinată de desen ca dinamică, mișcare și vibrație. În cei cincizeci de ani de activitate Valeriu Sepi este cunoscut în primul rând ca un artist vizual, dar a fost în acelaşi timp design-er, muralist, inginer, muzician, actor, coregraf și profesor de desen în România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda, Nepal, locuri unde lucrările sale se găsesc în muzee, galerii și colecții particulare. În România rămâne o legendă prin prezența sa în componența trupei Pheonix ca designer al coperților celor mai importante discuri și „căprar” (percuționist la capre)”.
Despre expoziţie şi despre artist a vorbit prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara, iar în cadrul evenimentului, muzicienii Ilie Stepan, Horia Crişovan şi Doru Iosif de la “Pro Muzica” au delectat auditoriul cu un recital de voce şi chitară.
“ Valeriu Sepi , este unul dintre artiştii timişoreni care a umblat în toată lumea, care a pictat în Germania, Indonezia, Australia, Singapore, şi acum s-a întors la Timişoara de un an de zile. Este unul dintre fondatorii formaţiei “Phoenix” , e parte a vieţii culturale şi spiritual timişorene. Cred că e un eveniment important pentru viaâa artistică timişoreană, bănăţeană , care ar trebui să aibă ecou în întreaga ţară”, este de părere Victor Neumann, directorul muzeului.

Un îndemn pentru timişoreni de la Valeriu Sepi: “Să vă fie cât mai drag de oraşul acesta pe care eu l-am dus cu sufletul în toată lumea”.
Expoziţia, va fi deschisă la Muzeul de Artă Timişoara până în data de 11 decembrie a.c. nu este o retrospectivă, pentru că nu recapitulează o operă, ci cuprinde lucrări ale artistului realizate în ultimii cinci ani în Brazilia (Resurecţia), Singapore (Geneza), iar în România seria Tauromahiei şi a personajelor din mitologia autohtonă.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share