Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vanghelis de România a concertat la Lupeni

 

Iubitorii de muzică și cultură din municipiul Lupeni au putut asista miercuri seara,  la un regal de muzică, inedit prin concepția și orchestrarea celui care mai este numit,  VANGHELIS de ROMÂNIA: Mihai Toma.

Proiectul DACIKA este un tribut adus tradițiilor și folclorului românesc, marilor noștri compozitori începând de la Anton Pann, până la marele George Enescu. Acest proict s-a ” născut” departe de țară și a fost făcut din pasiune. Tradițiile fără viitor nu-și au justificarea și-și pierd din valoare, dacă nu sunt promovate, îndiferent de modul lor de prezentare. ” Încercăm prin proiectul nostrum să ne orientăm inspirația folclorică, valorile tradiționale către publicul tânăr. Încercăm să le transmitem pe înțelesul lor, cu deplină decență, profesionalism și  responsabilitate mesajuld e respect față de valorile noastre naționale. Sunt foarte multe prelucrări pe muzică de dans, în motiv de profit. Noi vrem să promovăm tradițiile și să le deschidem tendițelor musicale actuale” a spus celor prezenți la spectacol, orchestratorul și producătorul Mihai Toma. Instrumentele de percuție și cel vechi:  cavalul, fluierul, drâmba, ocarina mânuite cu succes de protagonist, vioara Dianei Jipa, timbrul vocal inedit al Irinei Oancea  și corul Teatrului de  Operetă Ion Dacian din București,  s-au împletit maiestuos cu mixerele lui Ștefan Doniga  și instrumentele inedite sud- americane.

Melodiile populare ” Barbu Lăutaru, Lie Ciocîrlie, Târgoviștea, Imn de Luptă” mixate și remixate în stil Vanghelis sau Jean Michael Jarre, cu influențe din muzica indiană sacră- mantrele, au captat publicul spectator din Lupeni. Aplauzele au apărut spontan, după orice melodie, artiștii demostrând că „ trăiesc „ muzica.

Mihai Toma, creatorului muzicii din proiectul Dacika, este un tânăr compozitor român, cunoscut pentru compoziţiile Flutaka, Ena si Moon Dance, incluse pe compilaţiile Buddha Bar Vol. XV, XVII si XIX. Muzica lui îmbină sunete electronice, ritmuri în stil Chill-Out, Dance si World Music, percuţii tribale şi teme etno-folclorice cu puternice influenţe româneşti, dar şi din alte zone ale lumii. Pe albumele sale Flutaka si Dacika se pot asculta 30 melodii cu sonorităţi moderne, spaţiale, dansante şi spirituale. Artistul surprinde prin îmbinarea instrumentelor folclorice româneşti – fluier, nai, taragot, vioară, tambal – a sintetizatoarelor, a orchestrei clasice şi a sunetelor New Age, fiind recunoscut şi apreciat de publicul din ţară şi din străinătate. Este singurul compozitor român de muzică electronică ce a participat în cadrul Festivalului George Enescu cu mixul Enesciada 2015 – un set de 6 prelucrări dupa cele mai cunoscute teme maestrului Enescu: Rapsodia nr.1 si 2, Poema Română, Balada pentru Vioară, Impresii din copilărie. În prezent, Mihai Toma tocmai a finalizat al treilea album pe nume Carpatika, cu prelucrări de teme folclorice româneşti melodioase și pline de poveste, printre care: Hora Primăverii, Călușul, Paparuda -Ruda.

Aparițiile sale cu producţia Dacika, în cadrul unor festivaluri din țară şi din străinătate au impresionat,  fiind pe drept adevărate spectacole de sunet şi imagine, iar acum,  a fost rândul locuitorilor din municipiul Lupeni să vadă acest spectacol inedit, meritul fiind o colaborare din Primăria municipiului Lupeni, teatrul petroșenean și Consiliul Județean Hunedoara.

Acest proiect se desfășoară sub egida centenarului național și este susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share