16/10/2021

Vaporaşele din Timişoara vor purta nume istorice

În curând pe Bega vor apărea vaporaşele. De agrement, sau de ce nu şi de făcut naveta. Acestea vor purta nemele unor personalităţi istorice. Totul este cuprins într-un important proiect transfrontalier între România şi Serbia, acestea urmand să ajungă şi la Beograd.

Conform declaraţiei primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu: “.“Am stabilit denumiri pentru toate cele șapte vaporașe. Se vor chema: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya, Economu. Am oscilat între a le dat un nume, dar până la urmă acum considerat că e bine să mergem pe numele unor  personalități istorice. Nu avem voie să ne ignorăm istoria. Marile personalități trebuie să ne fie aduse în memorie cât mai des, pentru că riscăm să ne îndepărtăm de cei care ne-au dat nume”.

Ideea îi aparţine, şi a explicat de ce doreşte acest lucru: .“Am luat câte o personalitate din toate perioadele istorice cheie. Am făcut brainstorming. Ideea de a merge pe personalități mi-a aparținut, dar am discutat cu colegii să vedem dacă e bine așa sau să mergem pe nume de apă din zona noastră sau pe denumiri care au legătură cu Timișoara” .

Ambarcaţiunile vor fi asemănătoare celor din Veneţia, sunt construite la Galaţi, şi deja primele trei bucăţi au şi fost lansate la apă pentru probe, urmând ca în lunile mai-iunie să fie prezente pe Bega, unde sunt aşteptate de timişoreni.

Administrarea va aparţine RATT , iar valoarea totală a acestora este de 6,9 milioane de lei fără TVA. Vaporașele au o capacitate de 50 de locuri, lungimea de 12,7 metri și lățimea de 4,9 metri. În plus, vor avea o punte deschisă și un salon închis în care vor exista scaune.

Vor exista nouă staţii, parte din ele sunt deja amenajate. Acestea sunt:  Podul Mihai Viteazul, Podul Dacilor, Podul Decebal, Podul Michelangelo, Podul Mitropolit Andrei Şaguna (Tinereţii), Podul Traian, Podul Ştefan cel Mare, în dreptul străzii Vulturilor şi la Podul Modoş.

Timp de cinci ani, vaporașele vor fi destinate gratuit agrementului.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share