31/07/2021

Varujan Vosganian a făcut la Timişoara politică literară în linie dreaptă

Vicepreşedintele ALDE, varujan Vosganian s-a aflat ieri la Timişoara, unde s-a întâlnit cu presa timişeană şi cu simpatizanţii partidului, sustinând şi o scurtă conferinţă de presă, iar spre seară la Librăria „Două bufniţe” s-a întâlnit cu publicul iubitor de literatură la lansarea romanului „ Copiii războiului”.

Nemulţumit de ceea ce vede în jur, de haosul produs de PSD, şi de faptul că tranziţia funcţionează în jumătăţi de măsură, este nemulţumit de faptul că oamenii se revoltă şi nimeni nu trage învăţăminte din ceea ce se întâmplă.

„Și aș vrea să vă prezint câteva din aceste concluzii din perspectiva personală. Dar totuși acestea rezonează cu gândirea de ansamblu a partidului. Nu aș vrea să risc, ca alți colegi de-ai mei din coaliție, alte declarații pe care să le explicam noi opiniei publice. Aș vrea să discutăm puțin despre corupție și lupta împotriva corupției. Percepția care există acum asupra României este că e o țară în care corupția a depășit limitele suportabilului”.

Puţin deraiat de pe linia partidului trăgând doar cu ochiul spre dreapta încearcă să ţină un echilibru de linie dreaptă.

Avem un guvern de penali şi semianalfabeţi şi de aceea trebuie să ne apărăm prestigiul, iar dacă avem problem să ni le rezolvăm singuri, nimeni nu vine din afară să ni le resolve.

Vosganian e de părere că la ora actual Europa funcţionează în două viteze, iar România să îşi resolve problemele cu penalii şi să fie în viteza întâia, şi pentru aşa ceva e nevoie de o Elită Politică, unde să existe Oameni cu Identitate Politică.

Nu este de accord nici cum se duce lupta împotriva corupţiei: „Lupta împotriva corupției nu trebuie să împartă societatea românească în buni și răi. Fiecare are bunii și răii săi. Toate partidele au corupții lor. Există corupție și în parchete, există și în serviciile secrete. Există corupție și în cler și în sindicate. Există și în presă, cultură ori în sport. Corupția trebuie diminuată, trebuie găsite mecanisme ce să funcționeze în mod egal în toate domeniile. Trebuie un exorcism la scară națională. În clipa în care unii ies și spun „Jos corupția celorlalți” nu este lupta cu răul și nu e în favoarea cetățenului român, este lupta pentru putere. Dacă unii ies și zic „jos ceilalți” e luptă pentru putere, nu împotriva corupției.
Nimeni nu este legitimat să spună că este infailibil, că este mai presus de corupție și ceilalți sunt mai răi.”

Şi a luat ca exemplu Timişoara cu cele 1300 de case naţionalizate şi vândute la „negru” rromilor care au umplut cu clanurile lor centrul Timişoarei: „Din 1300 de case ce s-au dat, mai ales în centrul vechi al orașului, 1000 au fost traficate ilegal. Fie la chiriasi ce de fapt nu erau chiriasi fie la proprietari ce nu erau proprietari. Timp de 20 de ani, din 1996 până în 2015, trei sferturi din clădirile retrocedate pot fi traficate fără ca nimeni să știe? Ori nu are această amploare și cineva dorește să arate ca lupta este utilă și trebuie finanțate parchetele și serviciile, pentru a face carieră profesională. Ori e adevărat. Și dacă e adevărat trebuie căutați adevărații vinovați. Vă propun să luăm toate cele 1000 de case și să vedem care a fost circuitul lor în ce privește proprietarul. La toate 1000 de case să vedem de la 1995, când s-a dat legea de retrocedare și până azi, cine au fost proprietarii acestor case? Să reluăm firul înapoi și se va înțelege. Altfel țintim doar pe câte unul cu pușca cu lunetă iar alții mai anonimi și mai ascultători le vor lua locul ”.

 Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share