28/10/2020

Veste bună pentru pomicultori: Rachetele antigrindină. 8 puncte de lansare în Dâmbovița și Argeș

Direcția Agricolă Dâmbovița a organizat astăzi o conferință de presă unde au fost dezbătute teme de interes pentru agricultorii și fermierii din județ. Lipsa precipitațiilor din ultima perioada, programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină, dar și programul de tomate, au fost printre subiectele propuse de către directorul executiv al instituției, inginer Viorel Cigăran.

Declarații din conferința de presă:

„Gradul de aprovizionare cu apă în sol este unul satisfăcător,

în sensul că nu este sub limita inferioară de aprovizionare. În luna decembrie, volumul de precipitații mediu pe Dâmbovița a fost de 20 de litri/mp. În luna ianuarie a fost doar de 100 de mililitri. Având în vedere culturile din toamna anului 2019, s-au semnănat și s-au înființat culturi pe o suprafață de aproximativ 35.000 de hectare, culturi care sunt în regulă la această dată; nu avem semnale decât pentru o suprafață de 150 de hectare de rapiță, unde fermierul a decis să întoarcă cultura, nefiind mulțumit de răsărire. Suprafața însămânțată este în regulă, planetele sunt în perioada de repaus. Dacă plouă, singura teamă ar fi să nu vină un îngheț, însă dacă va veni o zăpadă, o mare parte din problema legată de secetă este rezolvată. Iarna este foarte importantă în ceea ce privește aprovizionarea cu apă. Rezerva de apă în sol se formează în principal datorită precipitațiilor, mai ales a zăpezii. În plus, zăpada așterne și acel strat protector asupra culturilor de toamnă care înlătură riscul de îngheț.

Veste bună pentru pomicultori – rachetele antigrindină. 8 puncte de lansare în Dâmbovița și Argeș

O veste bună pentru sectorul pomicol și cel legumicol. Începând de anul trecut am intrat în programul de acoperire cu puncte de lansare a rachetelor antigrindină pentru a proteja culturile importante în județul Dâmbovița și județul Argeș. Vor fi câte 8 puncte de lansare în aceste două județe.

Iată că după cele 4 centre funcționale în țară, care acopereau zonele viticole, a venit și rândul pomicultorilor. Altfel cheltuiala cu protejarea culturii și a pomilor fructiferi impotriva grindinei este destul de mare. Ca o cifră, depășeste 10.000/hectar plasa antigrindină. Dar are și efecte secundare care îngreunează activitatea fermierului. In 2020 si 2021 vor începe lucrările efective pe teren. În Dâmbovița vor fi 8 puncte de lansare. Pe Valea Dâmboviței 4 puncte, de la Văleni Dâmbovița până la Mănești, apoi încă două puncte la Comișani și Ulmi și se merge pe Valea Ialomiței cu încă două puncte de lansare la Glodeni și Vulcana Pandele.

Suprafața estimată a fi protejată este de aproximativ 150.000 de hectare și cele 8 puncte de lansare vor fi funcționale în anul 2022.

Pagubele produse de grindină în Dâmbovița în perioada 2013-2019 s-a ridicat la 19.446.792 de euro. La 1 milion de euro investiție în rachetele antigrindină se protejează 14 milioane de euro.

Nu se reușește să se acopere tot județul, este un început. Finanțarea este doar pentru aceste 8 puncte de lansare. Se acoperă o treime din suprafața județului. Programul se va continua, iar în câțiva ani de zile să fie acoperită toată suprafața județului. Se merge acolo unde sunt investițiile ridicate pe hectar, dar și unde au fost pagube mai mari. Ținta este suprafața pomicolă a județului. Se acoperă și comuna Băleni, aproape în totalitate.

Programul de tomate va continua și în acest an

Se fac schimbări la metodologia de lucru și aprobare a sumelor care se dau fermierilor, dar programul va fi și in anul 2020. Orice investiție din agricultură este bună. Rezervele sunt legate de actul normativ. Sprijinul este pentru producția în extra sezon, adică două cicluri de cultură, ianuarie-30 iunie, iulie-30 decembrie, astfel încât, consumatorii să poată avea tomate în extra sezon la un preț rezonabil, adică în noiembrie – decembrie și la începutul anului, pâna la 15 iunie, când pe piață apar tomatele din solarii. Programul va avea imbunatatiri pe viitor.” a explicat Viorel Cigăran, director executiv al Direcției Agricole Dâmbovița.

Imagini din conferința de presă:

Ce sunt rachetele antigrindină

Tunurile sonice sau tunurile antigrindina sunt dispozitive care emit unde sonice spre norii in care se formeaza grindina, in scopul de a opri procesul de formare a particulelor de gheata. Principala utilizare a tunurilor cu rachete antigrindina este in agricultura, pentru protectia culturilor.
 
Potrivit Directiei Antigrindina din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 2014, sistemul antigrindina din Romania era functional pe o suprafata de 270.000 de hectare de culturi agricole, dar suprafata totala care ar trebui protejata de pagubele provocate de caderile de grindina se ridica la 2.000.000 de hectare.
In zonele unde sunt lansate rachete antigrindina, protectia culturilor este de 80-90%, pe un areal de 15-20 de kilometri patrati. Potrivit sursei citate mai sus, anul trecut existau 14 puncte de lansare a rachetelor in unitatea din Prahova, sapte in cea de la Iasi si 11 la unitatea din Vrancea. In ultimii trei ani, au fost lansate circa 400-500 de rachete antigrindina in zonele Prahova si Buzau si in jur de 100 in zona Iasi.
Un tun antigrindina modern este un generator de unde de soc, care sunt trimise spre norii in care se formeaza grindina. Un amestec exploziv de acetilena si aer este impins in camera inferioara a masinii. Unele sisteme utilizeaza si oxigen sub presiune pentru a mari efectul exploziv.
Unda se propaga cu viteza sunetului pana la inaltimi de 15.000 m si intrerup formarea particulelor de grindina. Rezultatul este ca acestea cad sub forma de ploaie sau lapovita. Undele de soc pot impiedica formarea grindinii, dar nu pot altera forma unor particule de grindina deja formate.Tocmai din aceasta cauza, utilizarea rachetelor antigrindina are drept rezultat cresterea precipitatiilor lichide. Acest fapt a facut ca pe seama rachetelor antigrindina sa fie puse unele cazuri de ploi torentiale, care au produs si inundatii cu urmari catastrofale. Specialistii spun ca, desi rachetele antigrindina produc ploaie, ele nu pot fi responsabile de inundatii, intrucat cantitatea de precipitatii generata de rachete este mica, ploile sunt strict localizate in zonele de lansare a rachetelor si nu dureaza decat cateva ore, scrie  raiffeisenasigurari.ro .

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share