Victor Neumann a primit cea mai importantă distincție Rotary International

Istoricul Victor Neumann, profesor al Universității de Vest din Timișoara şi directorul Muzeului de Artă Timișoara, a primit cea mai de seamă distincție din partea Clubului Rotary International: Paul Harris: Distincția i-a fost acordată de Districtul 2241 România și Republica Moldova cu ocazia conferinței anuale a acestuia de la Sinaia și reprezintă recunoașterea unei activități remarcabile în viața comunității urbane, semn de apreciere pentru energia și dedicația în folosul comunității. Paul Harris este cea mai importantă distincție acordată de Rotary International, singura oferită ne-membrilor Rotary.

 

În ultimul deceniu (din 2007), distincția Paul Harris, conferită acum istoricului Victor Neumann, se acordă anual unei personalități care nu este membră Rotary International și care are o activitate remarcabilă. Între personalitățile din România cărora li s-a conferit această distincție se numără cosmonautul Dumitru Prunariu și medicul Raed Arafat.

 

Despre Paul Harris Fellow. În urmă cu 100 de ani, avocatul Paul Harris a invitat câțiva prieteni în ideea de a constitui un grup care să se bazeze pe o totală deschidere și sinceritate a membrilor săi, impunând încă de la început o regulă a nonprivilegiatului: nimeni nu este favorizat în niciun fel, nici măcar prin simplul fapt de a găzdui de două ori la rând întrunirile grupului. Astfel a luat naștere Rotary Group. Organizarea a fost deosebit de simplă, motiv pentru care se menține și în prezent: grupul de prieteni s-a lărgit, devenind un club, membrii fiind aleși pe criteriul profesionalismului, al calității morale în viață socială, în aceea de familie și în afaceri. Clubul este condus de un președinte care își păstrează poziția timp de un an, fără posibilitatea de realegere. Ulterior, datorită creșterii numărului de cluburi, s-a acceptat organizarea pe criterii de  proximitate geografică, în districte, activitatea fiecărui district fiind coordonată de un guvernator. Paul Harris a fost cel dintîi președinte ales al Rotary Internațional. Se întâmpla în anul 1910. De atunci, criteriul „un președinte, un an” s-a aplicat în toate cluburile Rotary din lume. Totodată, au fost adoptate și puse în practică cele două principii fundamentale reprezentând chintesența activităților cluburilor Rotary Internațional: „A servi mai presus de sine” și „Profită mai mult acela care servește cel mai mult”.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share