Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vin americanii… la CERNAVODĂ

Ambasadorul Zuckerman, însoțit de Kimberly Reed, Președinta Băncii de Export-Import a Statelor Unite, a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă, pentru a discuta pe marginea acordului de finanțare în valoare de 7 miliarde de dolari, recent încheiat între S.U.A. și România. Vizitatorii au fost întâmpinați de Directorul General al Societății Naționale Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, au făcut un tur al unităților reactoarelor 1, 3 și 4. Subliniind relația strânsă dintre țările noastre, Ambasadorul Zuckerman a declarat: Statele Unite vor continua să sprijine aplicarea principiului statului de drept și respectarea drepturilor omului. Companiile din China comunistă nu respectă nici statul de drept, nici drepturile omului. Fraudele comise de companiile din China comunistă puse sub acuzare, precum Huawei, Nuctech și ZTE nu vor fi acceptate sau tolerate. Prezintă risc pentru securitatea națională a Statelor Unite, a României, a Europei, și a întregii lumi libere.

Tehnologia lor 5G, precum și alte sisteme de care dispun acestea, sunt proiectate în scopuri de spionaj și obținere de informații despre țările noastre și despre fiecare dintre voi. Numai tehnologia de tip „rețea curată” poate proteja securitatea noastră națională și dreptul la intimitate al persoanelor.

Mai mult, România nu ar trebui să tolereze persecutarea poporului chinez de către guvernul comunist din China, în special a membrilor comunității uigure, tibetane și altor minorități. Lagărele de concentrare, lagărele de muncă forțată și centrele de reeducare nu își au locul în lumea zilelor noastre și cu toții ar trebui să spunem „NU” acestora. Prim-ministrul Orban a avut curajul să spună „NU” infrastructurii 5G a Chinei Comuniste și altor companii din China comunistă care ar fi adus amenințări la adresa securității naționale a României. Prim-ministrul Orban a stabilit că în România nu este loc pentru companiile din China comunistă care aduc amenințări la adresa securității naționale. Statele Unite au sprijinit și vor continua să sprijine întru totul această poziție, în toate modurile posibile. Îi mulțumim Prim-ministrului pentru calitățile sale de lider, îl asigurăm de tot sprijinul nostru.

Totodată, proiectul de la Cernavodă nu ar fi fost posibil fără atenția și implicarea Ministrului Energiei Popescu și a echipei sale, a Directorului General al Nuclearelectrica Cosmin Ghiță și a echipei sale și fără sprijinul constant al Președintei ExIm, doamna Reed și a echipei sale, al Departamentului pentru Energie, Secretarului Dan Brouillette, al lui Ted Garrish, Adjunctului Asistentului Secretarului de Stat Duncan și echipelor lor. Sunt recunoscător și echipei mele de la Ambasadă, din cadrul Departamentului de Stat, lui Ernest Abisellan, Brad Stilwell, David Muniz, și în mod special Consilierului de la Departamentul de Stat Ulrich Brechbuhl. Mă bucur că Doamna Președinte Reed și Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat Duncan îmi sunt alături astăzi, aici. Vă mulțumesc amândurora foarte mult.

Vizita noastră la Centrala Nucleară de la Cernavodă, evidențiază cooperarea extraordinară dintre Statele Unite și România în privința asigurării securității naționale a României, dobândirii securității energetice și aprofundării legăturilor noastre economice în baza Parteneriatului Strategic. Nicicând nu au mai fost Statele Unite într-o poziție atât de avantajoasă să pună la dispoziție resurse prietenului și Aliatului nostru România, pentru a sprijini creșterea economică și reușita sa. Cernavodă este de multă vreme o sursă de energie de încredere, sigură și nepoluantă pentru România. Cu sprijinul financiar în valoare de 7 miliarde de dolari acordat de Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm Bank) pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 și recondiționarea Reactorului 1, parcursul României către securitate energetică este în linie dreaptă. Prietenia și cooperarea strânsă dintre țările noastre vor fi elemente centrale ale securității naționale și prosperității economice a României. Finanțarea din partea ExIm Bank va contribui la garantarea securității naționale a României decenii de acum încolo. Nu există niciun alt proiect de infrastructură în România de o astfel de anvergură sau de o însemnătate mai mare pentru viitorul României. Finanțarea din partea ExIm Bank va facilita, din partea Statelor Unite, o soluție sigură pentru nevoile energetice ale României; totodată, va asigura faptul că partenerii României din acest sector crucial sunt angajați în apărarea României și sunt de încredere. În baza Parteneriatului nostru Strategic, Statele Unite și România au ca obiectiv să își stimuleze reciproc prosperitatea, prin intensificarea comerțului bilateral și a investițiilor. Comerțul bilateral a depășit pragul anual de trei  miliarde de dolari în ultimii trei ani, iar investițiile reciproce în economiile țărilor noastre sunt de ordinul miliardelor de dolari. Având în vedere că România are tot ce trebuie pentru a deveni un portal și mai important pentru companiile americane către Uniunea Europeană și că firmele românești creează mai mult ca niciodată locuri de muncă pe teritoriul american, potențialul de extindere a activităților comerciale dintre țările noastre în următorii zece ani este unul substanțial”.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share