04/03/2021

Vizita la CCIA Timişoara a Ambasadorului Republicii Kazahstan în România

La sediul CCIAT din Piața Victoriei nr.3, a avut loc întâlnirea conducerii CCIAT și a reprezentanților comunității de afaceri timișene cu E.S. Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Daulet BATRAȘEV.

Aflat într-o vizită oficială în județul Timiș, Excelența Sa s-a adresat firmelor interesate în a dezvolta relații de afaceri cu omologi din Republica Kazahstan cu care ocazie a explicat conceptul de “Drum al mătăsii”.

„Drumul Mătăsii” este un proiect care are rolul de a facilita relațiile comerciale dintre Europa și Asia, prin îmbunătățirea legăturilor politice și economice, dezvoltarea infrastructurii de transport și reducerea barierelor din calea comerțului și a investițiilor. România ar urma să fie una dintre ţările prin care va trece Drumul Mătăsii, conform celor mai recente planuri ale iniţiatorului acestui proiect, Guvernul chinez.

La începutul acestui an, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România a declarat că prioritățile pentru 2016 sunt dezvoltarea relațiilor economice bilaterale şi cooperarea dintre camerele de comerț din cele două țări, în sectoare specifice, cum ar fi transporturile şi telecomunicațiile, sectorul energetic și industriile adiacente.

Republica Kazahstan este cel mai important partener al României din Asia Centrală, schimburile comerciale dintre cele două state fiind, la nivelul lunii septembrie 2015, în valoare de 885,85 milioane euro. Exporturile României s‐au ridicat la valoarea de 35,89 milioane euro iar importurile la 849,96 milioane euro.

În contextul în care Republica Kazahstan ar putea să devină centru regional de tranzit pentru “noul drum al mătăsii” și având în vedere proiectele de diversificare economică ale Republicii Kazahstan, mai multe firme locale și-au exprimat dorința de a participa la eveniment și, în acest sens, au transmis prezentări ale firmei și interesul de colaborare cu Republica Kazahstan.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share