Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

” Vom rămâne vigilenți”

Miniștrii de externe din țările NATO au adoptat miercuri o poziție de unitate față de comportamentul agresiv al Rusiei pe plan extern și al acțiunilor sale represive pe plan intern, criticând faptul că Federația Rusă continuă să își consolideze arsenalul militar din Marea Baltică până în Marea Neagră, în Orientul Mijlociu și Nordul Africii și de la Mediterană până la Oceanul Arctic.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat într-o conferință de presă aliații din NATO au căzut de acord să continue procesul de revizuire și adaptare a posturii NATO de apărare și de descurajare, inclusiv în ce privește “amenințarea în creștere a rachetelor rusești”.

View of the room

“Ca răspuns la acțiunile Rusiei, NATO a implementat cea mai mare consolidare a apărării noastre colective într-o generație. Ne-am intensificat apărarea hibridă și cibernetică. Vom rămâne vigilenți. Și vom continua să lucrăm cu UE și partenerii noștri apropiați, pentru a ne asigura că răspundem la acțiunile Rusiei împreună”, a declarat secretarul, general al NATO  la capătul unei reuniuni la care au participat și miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei, precum și șeful diplomației UE.

Ca răspuns la un mediu de securitate mai periculos şi impredictibil, consolidăm substanţial capacităţile de apărare şi descurajare, atitudinea şi flexibilitatea NATO, susţinute de şapte ani consecutivi de creştere a cheltuielilor pentru apărare, forţe mai capabile şi pregătite, desfăşurări semnificative în misiuni şi operaţiuni şi angajamente mai profunde cu partenerii”, se  mai arată în documentul menționat. Semnatarii atenţionează că acţiunile agresive ale Rusiei constituie o ameninţare pentru securitatea euro-atlantică, iar terorismul în toate formele şi manifestările sale rămâne o ameninţare persistentă pentru toate ţările aliate. Pe de altă parte, miniştrii au subliniat că pandemia de COVID-19 ilustrează încă o dată că NATO întâmpină provocări în mod constant. ”Parteneriatul transatlantic rămâne piatra de temelie a apărării noastre colective, crucial pentru coeziunea noastră politică, şi un pilon esenţial al ordinii internaţionale bazate pe reguli”, au conchis  șefii diplomațiilor euro-atlantice.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share