30/10/2020

Zilele Bibliotecii- Mircea Regneala: ”Biblioteca voastră face parte din puținele biblioteci din România care are o activitate deosebit de importantă”

La Biblioteca Județeană ”I. H Rădulescu” din Târgoviște au avut loc Zilele Bibliotecii (26-27 noiembrie), eveniment tradiție, unde au fost invitați profesori universitari,  Mircea Regneala,  presedinte al Asociatiei Bibliotecarilor din Romania, Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judetene Arges, oameni de cultură ai orașului si bibliotecari din judet. Intregul eveniment a fost condus de către directorul Bibiotecii Judetene, Agnes Erich. 

Intre vechi si nou, intre traditie si modernism, in aceasta nota s-a discutat despre existenta si importanta Bibliotecii in zilele noastre. Cei prezenti au avut mesaje atat pro traditie, dar si pro inovatie si profesionalism in viata bibliotecii. De-a lungul timpului meseria de bibliotecar a trecut prin transformari, de la savant la functionr, asa cum declara si Mircea Regneală. Este drept că fără o implicare proactivă în viața comunității, fără schimbarea unor mentalități, fără alinierea la tehnologia informatiei, o astfel de institutie nu va putea supravietui. In timp nu ar mai putea satisface nevoile cititorilor care se inoiesc permanent, se face schimbul de generatii si prin urmare si gusturile acestora se schimba. Biblioteca Judeteana I. H. Radulescu a primit insa girul specialistilor prezenti ca fiind una dintre cele mai active si importante biblioteci din tara, lucru pe care il confirmam si noi, prin prezenta tot mai implicata in viata comunitatii. Aceasta a gazduit de-a lungul vremii importante evenimente culturale, lansari de carte, simpozioane, lecturi publice, seminarii, cursuri de dezvoltare personala, seri de carte si numeroase activitati ce au implicat voluntari dar si prezenta elevilor odata cu acestea.

Urmariti cateva din declaratiile celor prezenti.

Mihai Stan, director Editura Bibliotheca din Târgoviște:

Consideram aceasta biblioteca drept cea mai animată, vivavce, vioaie, instituție culturală în domeniul culturii scrise din județul nostru. Este stiut că în vremurile mai grele, lumea se îndreaptă spre bibliotecă. Sigur că suntem contemporani ai carții electronice, dar ea nu ajunge în zona rurală unde biblioteca are un rol deosebit. Colaborăm ca într-o familie. Felicit toti bibliotecarii pentru munca nevazută pe care o duc, dar grea și care dș roade peste ani de zile. Vă asigurăm de sprijinul scriitorilor târgovișteni.”

Mircea Regneala, președinte al Asociației Bibliotecarilor din România:

”Biblioteca voastră face parte din puținele biblioteci din România care are o activitate deosebit de importantă. Târgoviște a fost un centru cultural și continuă să fie, s-au scos foarte multe cărți aici. Aici continuă să fie o bună școală de biblioteconomie. Toate aceste lucruri sunt făcute de oameni care iubesc această meserie si care se daruiesc pentru ea. Dacă odinioara, bibliotecarul era un ”savant”, considerați a fi mari oameni de cultură, dupa 1950 profesia noastră a suferit o oarecare înfrângere intelectuală. Trecerea la cultura de masă a însemnat ca în domeniul nostru să intre și oameni mai puțin pregătiți. Din savant a devenit functionar. Trebuie să milităm pentru onestitate intelectuală și pentru profesionalism.”

Octavian Mihail Sachelarie, director Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș:

Vor sau nu vor, oamenii se vor îndrepta către bibliotecă pentru că există o selecție a informației pe care bibliotecarul o face. Se încearca prin această manifestare să facem conștientă comunitatea pentru care lucrăm de importanța bibliotecii. ”

Ca in fiecare an, Biblioteca Judeteana a oferit si premiile anului 2015 iar castigatori au fost pentru activitatile si colaborarea de-a lungul timpului- Biblioteca Pucioasa, Arhiepiscopia Târgoviște, precum si doi tineri ce s-au incadrat la cel mai activ cititor al Bibliotecii Judetene si cel mai activ voluntar.

 

Deschiderea ZILELOR BIBLIOTECII, 26-27 noiembrie 2015George Coanda despre ultimul său volum, ”Vechi coduri ale româ…

Posted by Oficial Media on Saturday, November 28, 2015

Distribuie acest articol Oficial Media
Share