27/01/2021

Ziua Minerului prilej de campanie electorală

Municipiul Lupeni va fi şi anul acesta gazda celor mai ample manifestări ce se organizează în Valea Jiului, de Ziua Minerului.

 Ziua de  6 august va rămâne  marcată în istorie  ca fiind cea mai violentă  şi mai tragică manifestare de protest din istoria muncitorimii româneşti şi europene, gloanţele secerând vieţile a zeci de mineri, care s-au răzvrătit împotriva regimului  asupritor.  

Sunetul  sirenei  din incinta Uzinei Electrice le  va reaminti participanţilor la ceremonialul dedicat Zilei Minerului, de  evenimentele declanşate în august 1929 care s-au încheiat cu vărsare de sânge, deoarece 22 de mineri au murit prin împuşcare, opt persoane au rămas invalide pe viaţă, iar din cei 3000 de protestatari, 44 de mineri au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, plata unor amenzi şi retragerea unor drepturi civile.În incinta E.M. Lupeni va avea loc ceremonialul de depuneri de coroane de flori.

Patriarhul Artelor, sculptorul Ion Irimescu, artistul care a murit la 102 ani,  a ridicat în 1968 un impunător monument în cinstea minerilor martiri ucişi în 1929.

Anul acesta, administrația publică locală își va întâmpina invitații cu un nou look al parcului, aici fiind efectuate lucrări de reabilitare și moderizare, care, pune acum și mai mult în valoare, celebrul monument.

Acesta  a devenit un simbol al municipiului Lupeni şi,  în fiecare an, de 6 august au şi aici loc ceremonialuri de depuneri de coroane de flori, în amintirea celor ce şi-au vărsat sângele pentru condiţii mai bune.

Premierul României, Ludovic Orban, precum și alți membri ai Guvernului, vor fi prezenți în Valea Jiului, la manifestările prilejuite de Ziua Minerului.

Joi, 6 August, în cea mai importantă zi din an pentru mineri, prim-ministrul Ludovic Orban, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației,  Ion Ștefan, și  Vetuța Stănescu, secretar de stat in cadrul MLPDA, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri,  Virgil Popescu, vor efectua o vizită în Valea Jiului.

Ziua Minerului este o bună ocazie pentru politicienii aflați în precampanie electorală să fie mai aproape de alegători și să facă din nou, declarații care mai de care, mai pompoase, cu promisiuni care se repetă an de an.

 

Ziua Minerului este un bun prilej de a ne aduce aminte cine sunt pentru noi, toţi, aceia care coboară în pântecele pământului.

Doar cei ce au coborât măcar o dată într-o galerie de mină, într-un front de lucru, pot simţi cu adevărat ceea ce reprezintă mina şi pot aprecia corect efortul şi sacrificiul acestor oameni.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share