Timișoara va avea parte mâine, 26 mai 2022, de un eveniment unic, un adevărat regal muzical. Începând cu orele 19:00, în Sala Capitol din Timișoara, 11 dirijori de pe 4 continente se vor succede la conducerea muzicală a Romanian Chamber Orchestra, etalându-și virtuozitatea, în cadrul unui concert extraordinar care încheie singurul curs de dirijat pe care îl susține în Europa renumitul dirijor român Cristian Măcelaru.
În cadrul proiectului Romanian Chamber Orchestra, ediția a IV-a, Cristian Măcelaru pregătește 11 dirijori selectați din 50 de înscriși pentru programul RCO Conducting, singurul curs de dirijat pe care Cristian Măcelaru îl susține în Europa. Acești dirijori provin din patru continente, iar numele lor sunt: Kyungmin Park (Coreea de Sud), Vanessa Benelli Mosell (Italia), Sung Hyo Lee (Corea de Sud), Andrei Stănculescu (România), Chloé Meyzie (Franța), Christian Câșleanu (Germania/România), Ryan Murray (SUA), Abner Padrino (Venezuela), Filip Paluchowski (Polonia/Germania), Eleni Kotsmanidou (Grecia), Matteo Dal Maso (Italia).
Cei 11 dirijori vor alterna la pupitrul Romanian Chamber Orchestra, într-un program care va cuprinde trei lucrări:
Igor Stravinski, Octet pentru suflători
Johannes Brahms, Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77
Igor Stravinski, Simfonia nr. 2
Solistul serii va fi apreciatul violonist român Alexandru Tomescu, care va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 77, de Johannes Brahms.
Biletele pentru acest concert pot fi achiziționate online pe site-ul Entertix, la următorul link: bit.ly/3af7fBT
De asemenea, în limita disponibilității după vânzarea online, biletele se vor putea achiziționa și de la intrarea în concert, începând cu ora 17.30.
Informații despre proiectul Romanian Chamber Orchestra
Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români, care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.
Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.
Anul acesta, proiectul cuprinde un program de masterclass – RCO Matserclasses, un curs de dirijat susținut de Cristian Măcelaru – RCO Conducting, cinci conferințe pe teme specifice industriei muzicii clasice – RCO Conferences, un concert extraordinar cu 11 dirijori prezenți la cursul de dirijat și un turneu în patru orașe: Timișoara, Lugoj, Hunedoara și Brugg (Elveția)
Informații despre artiști
Cristian Măcelaru
Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.
Alexandru Tomescu
După o mai mult decât fructuoasă carieră în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, care sunt o îmbinare între profesionalism şi inovaţie.
Organizatori: Asociația Trib Art și Asociația Scena Muzicală
Proiect finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Partenerii proiectului sunt: Stretta Concerts, Filarmonica “Banatul”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors Fund România, Werk, Bivaria Group, Medical Clinic, Pro Hunedoara, Fundația Remember Enescu, Casa del Sole, Leul de Aur;
Parteneri educaționali: Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara;
Partenerii media ai proiectului: Radio România Muzical, Radio Timișoara, TVR Timișoara;
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026