Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

DRUMUL CRUCII LA STRAJA VĂII JIULUI

Vineri, municipiul Lupeni a fost  în atenţia creştinătăţii, pentru că, aici, an de an,  în paralel cu procesiunea care are loc şi la Ierusalim la aceleaşi ceasuri, are loc „Drumul Crucii”.

Anul acesta s-au împlinit 25 ani de când în Municipiul Lupeni are loc singura procesiune religioasă care rememorează drumul parcurs de Mântuitor spre Dealul Golgotei. Golgota Văii Jiului a devenit de 25 ani, drumul către staţiunea Straja, cunoscută şi sub numele de „Drumul Crucii”.

Acesta a fost iniţiat de Emil Părău, după ce s-a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota. Şi cerul a plâns alături de pelerini în Vinerea Mare şi ca niciodată, numărul acestora a depăşit aşteptările organizatorilor. Şi asta în ciuda vremii mohorâte.

Însuși Hristos se roagă Tatălui zicând: „Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac” (Luca 23, 34). Mai învățăm să ne lăsăm încredințați pe noi înșine în mâinile protectoare ale lui Dumnezeu, după cum și Fiul Său a zis: „Părinte, în mâinile Tale încredințez duhul Meu” (Luca 23, 46).
De asemenea învățăm să împlinim toate lucrurile până la desăvârșirea lor, după exemplul Învățătorului Iisus: „Savârșitu-S-a” (Iona 19, 30). Nu în ultimul rând mai învățăm importanța măreției pocăinței. Exemplul prin excelență de pocăință este tâlharul de pe cruce: „Pomenește-Mă, Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta” (Luca 23, 42-43). Atât de mișcător este răspunsul Domnului: „Adevăr grăiesc ție, astăzi vei fi cu mine în Rai”.
Toate s-au făcut pentru noi, pentru om, pentru răscumpărare, din iubire și pentru iubire.
Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare: sfinte, pentru că Cel care suferă este Fiul lui Dumnezeu; mântuitoare, pentru că Cel ce pătimește nu este un simplu om și înfricoșătoare, căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos: „Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat și mulți din morminte au înviat”.

Au fost prezenţi primarii  Luician Resmeriţă, Cristian Merișanu, prefectul județului Hunedoara, politicieni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alin Țambă, consilieri judeţeni şi locali.

După Sfânta Liturghie, Episcopul NESTOR  al Devei şi Hunedoarei le-a spus celor prezenţi:  Drumul Crucii l-a împlinit Hristos o singură dată, purtând pe umeri crucea cea grea,  nu a lemnului, ci păcatele întregii omeniri. Și odată ce a împlinit această CALE A CRUCII ne-a arătat și nouă, tuturor că nu există ÎNVIERE și bucuria ei, dacă mai înainte nu există o jertfă a FIULUI LUI DUMNEZEU.

Slavă  LUI,  pentru că ne-a învrednicit să ajungem la ziua de astăzi în care,  să fim iarăşi împreună spre a-L lăuda pe Dumnezeu şi spre a-L ruga să binecuvânteze locurile acestea, să binecuvânteze viaţa noastră, ţara noastră şi lumea întreagă. În toată perioada postului mare aţi ascultat o rugăciune extrem de scurtă, dar frumoasă şi profundă „Doamne şi săpânul vieţii mele, duhul trândăvirii, al grijii de mâine, al iubirii de stăpâniri şi de a grăi în deşert, nu mi-l da mie, iar Duhul dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale. Învierea din morți este evenimentul care a desăvârșit și a dat sens operei de mântuire a Fiului lui Dumnezeu întrupat, pentru că, doar prin biruința morții, refacerea legământului dintre Dumnezeu și om capătă un caracter veșnic și dobândește puterea de a transcende existența mărginită a lumii create, restaurând întreaga făptură. Însuflețiți de certitudinea acestor roade ale Învierii lui Hristos, revărsate peste omenire, apostolii și urmașii acestora, precum și toți aceia care peste veacuri, până azi, au crezut în Hristos, primind botezul în numele Lui, au fost și sunt încredințați de realitatea propriei învieri, existența pe pământ fiind doar o perioadă scurtă, vremelnică și pregătitoare pentru ceea ce mărturisim, cu nădejde, în Simbolul de credință, atunci când spunem: „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie!”.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a îndemnat pe cei prezenți,  să Îl aibă pe Hristos ca prieten pentru ca trecând, cu ajutorul Său, orice ispită și suferință, să ajungă împreună și la Înviere, bucurându-se de Împărăția pe care Mântuitorul a pregătit-o celor ce Îl iubesc și împlinesc poruncile Sale.

La procesiunea Drumul Crucii, au fost aduse şi moaştele Sfântului Irodion de la Lainici, care este pomenit chir astăzi, 3 mai.

În fruntea coloanei care a dus pe umerii lor Crucea Mântuirii s-au aflat preoţi şi credincioşi.  Pe parcursul traseului s-au făcut 14 opriri la cele 14 troiţe ridicate pe marginea drumului, preoţii citind din cele 12 Evanghelii. „Pentru noi, fiecare pas făcut în umbra Crucii, aşa cum se spune într-o veche priceasnă, înseamnă o povară mai puţin şi primim puterea binefăcătoare a simbolului divin, pentru cei care cred cu adevărat”, au spus mai multe femei care participau la procesiune.

Iniţiatorul acestui pelerinaj religios, Drumul Crucii, Emil Părău a ţinut să ne spună: „În anul 1996, în Straja, la cabana Montana de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena s-au ivit primele semne dumnezeieşti. În interiorul unui bec a apărut, din senin, o cruce. Şi, la un interval scurt de timp a mai apărut o cruce. Am stat de vorbă cu un călugăr care mi-a spus că în aceste locuri sunt sute eroi care au murit în primul Război Mondial, dar, care, nu sunt îngropaţi creştineşte.

Şi m-am gândit să ridic o cruce chiar în vârful Straja şi un schit în memoria acestora. O singură dată în an, doar în Vinerea Mare credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi părinţi, care sunt încastrate pe cruce. Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine ca principal organizator, izbăvirea de păcate, deoarece, consider că toţi aceia care participă la refacerea drumului lui Cristos, sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii putem să medităm de asemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi”.

Crucea de fier din Straja a fost ridicată de Emil Părău şi de minerii de la Lupeni pe 30 octombrie şi a fost sfinţită de stareţul mănăstirii Lainici.

Participanţii îşi amintesc că aceasta s-a ţinut pe o vreme mohorâtă, dar atunci când a început slujba cerul s-a luminat şi soarele a învăluit atmosfera. Din anul 2007 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 metri, pe pereţii căruia este pictat în întregime Noul Testament.  Candela este mutată zilnic în dreptul sfântului prăznuit în calendar şi a devenit la rându-i un loc de pelerinaj.

Astăzi la împlinirea celor 25 de ani de când are loc procesiunea Drumul Crucii,  artistul Văii Jiului , Paul Șerban oferă zonei și lumii, o lucrare unicat, un portret inedit cu imaginea MÂNTUITORULUI, care poate fi văzut numai de sus, din telegondolă !

 

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, administraţia publică locală împreună cu principalul organizator al pelerinajului religios au mobilizat Jandarmeria,  Salvamontul, Poliţia şi un grup de voluntari de la Crucea Roşie Lupeni și Petroșani.

Drumul Crucii reprezintă o reiterare a drumului parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-şi în spate Crucea, şi aminteşte oamenilor măsura dragostei lui Dumnezeu faţă de ei, iar cel mai de preţ răspuns al omului la dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu faţă de el, este tocmai urmarea şi asumarea pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.

https://www.facebook.com/dimitrie.ivasco

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share