Pentru a îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea aerului în întreaga UE, Comisia Europeană propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor.
Noile norme vor ține seama de prezența tot mai mare a vehiculelor electrice și se vor adapta la tehnologiile emergente. Acestea vor introduce inspecții consolidate, inclusiv inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și sistemele avansate de asistență a conducătorului auto, inspecții anuale pentru autoturismele și camionetele mai vechi și metode avansate de testare a emisiilor pentru a detecta vehiculele cu emisii ridicate în vederea reducerii poluării cu particule fine. În plus, Comisia propune introducerea certificatelor digitale de înmatriculare și de testare periodică a vehiculelor, simplificarea schimbului transfrontalier de date și protejarea cetățenilor împotriva activităților frauduloase, cum ar fi manipularea frauduloasă a odometrelor. De asemenea, inspecțiile tehnice periodice vor fi facilitate pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă țară din UE.
Modificările propuse reflectă angajamentul UE față de o mobilitate sigură și durabilă, asigurând în același timp libera circulație a persoanelor și a mărfurilor. Între 2026 și 2050, se estimează că aceste propuneri vor salva aproximativ 7 000 de vieți și vor preveni aproximativ 65 000 de vătămări grave.
”UE s-a angajat ferm să reducă numărul deceselor și al vătămărilor grave cauzate de accidente rutiere cu 50 % până în 2030.
Inițiativa marchează un important pas înainte, pentru ca drumurile noastre să devină mai sigure, aerul mai curat și viața cetățenilor mai ușoară. Prin modernizarea normelor noastre privind inspecția tehnică auto, valorificăm cele mai recente tehnologii, consolidăm asigurarea respectării normelor și ne asigurăm că acestea țin pasul cu realitățile în evoluție, ale mobilității” a transmis Apostolos Tzitzikostas, comisarul pentru transport sustenabil și turism.
În acest scop, C.E. propune revizuirea a trei directive: privind inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculelor, documentele de înmatriculare a vehiculelor și controlul tehnic în trafic (RSI) al vehiculelor comerciale.
Provocările vehiculelor nesigure și în curs de îmbătrânire
Propunerea vizează vehiculele nesigure, care contribuie la accidente, decese și vătămări corporale. Normele actuale, actualizate ultima dată în 2014, trebuie să țină pasul cu progresele tehnologice, cum ar fi sistemele de asistență pentru conducătorii auto și prezența tot mai mare a vehiculelor electrice pe șosele. În plus, vehiculele foarte poluante și zgomotoase, deși relativ puține la număr, sunt responsabile pentru o proporție disproporționată de emisii nocive. Normele actuale nu abordează în mod suficient poluarea aerului și zgomotul.
Parcul de vehicule învechite crește, de asemenea, riscul de fraudare a odometrelor (și anume, întoarcerea odometrelor pentru a face ca vehiculele să pară că au un kilometraj mai mic decât acestea). Combaterea acestei fraude necesită norme actualizate. Procedurile învechite și neutilizarea tehnologiei moderne împiedică asigurarea respectării legislației și cooperarea transfrontalieră.
Elementele-cheie ale noilor norme
Printre măsurile propuse se numără următoarele:
- Adaptarea încercărilor la vehiculele noi: Inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice și noi încercări pentru sistemele electronice de siguranță, inclusiv încercarea integrității software-ului sistemelor relevante pentru siguranță și emisii.
- Încercări noi privind emisiile: Detectarea vehiculelor cu emisii ridicate, inclusiv a celor falsificate, utilizând metode avansate pentru particule ultrafine și NOx.
- Combaterea fraudei: Înregistrarea citirilor odometrului în bazele de date naționale pentru schimbul transfrontalier al istoricului odometrului.
- Inspecții anuale: Pentru autoturisme și camionete mai vechi de zece ani.
- Digitalizarea: Eliberarea certificatelor electronice de înmatriculare și de inspecție periodică a vehiculelor și schimbul de date prin intermediul unei platforme comune pentru simplificarea proceselor administrative.
- Recunoașterea reciprocă a certificatelor de inspecție tehnică periodică: Asigurarea recunoașterii transfrontaliere a inspecțiilor tehnice periodice efectuate într-un alt stat membru pentru autoturisme timp de șase luni.
- Îmbunătățirea guvernanței datelor: Simplificarea accesului centrelor de inspecție la datele tehnice ale vehiculelor.
Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. După aprobare, C. E. va pregăti actele delegate și actele de punere în aplicare necesare pentru anumite aspecte ale punerii în aplicare a normelor.
În cadrul său de politică al UE privind siguranța rutieră 2021-2030, Comisia și-a reafirmat angajamentul față de obiectivul său ambițios de a avea aproape zero decese și zero vătămări grave pe drumurile din UE până în 2050 („Viziunea zero”) și de a reduce decesele și vătămările grave cu 50 % până în 2030. Propunerile de astăzi vor contribui la atingerea acestor obiective și au fost anunțate în Strategia pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă a Comisiei din 2020.
Comisia a publicat cele mai recente cifre privind siguranța rutieră în martie 2025, care arată că numărul deceselor se reduce treptat în întreaga UE, dar progresele rămân prea lente.
Comisia pune în aplicare o abordare bazată pe un sistem sigur în ceea ce privește conducerea în UE. Acest sistem sigur necesită o conducere sigură, vehicule mai sigure, o infrastructură mai sigură, viteze mai mici și o mai bună îngrijire post-coliziune.
Pentru mai multe informații:
Propunere de revizuire a Directivei privind controalele tehnice periodice și controalele tehnice în trafic ale vehiculelor comerciale
Propunere de revizuire a directivei privind documentele de înmatriculare a vehiculelo
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea