Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Val de incendii de vegetație uscată în județul Hunedoara

Echipaje de pompieri din toate structurile de intervenție ale ISU Hunedoara au fost implicate, în ultimele zile, în misiuni de stingere a 19 incendii de vegetație uscată, ce s-au propagat pe aproximativ 100 de hectare de teren.
Localitățile afectate de aceste arderi sunt Hășdat, Ohaba de Sub Piatră, Cozia, Păclișa, Sălașu de Sus, Strei, Ciopeia, Ribița, Hunedoara, Geoagiu, Deva, Simeria, Valea Seacă, Silvașu de Sus și Răcăștie.
Intervenția de stingere a fost îngreunată de terenul accidentat, vântul intens cu direcție schimbătoare, pe alocuri, și de lipsa surselor de apă pentru stingerea cu ajutorul autospecialelor.
Vârful acestui fenomen a fost înregistrat duminică, când pompierii au acționat pentru limitarea arderii la nouă incendii de vegetație uscată.
Suprafețele cele mai întinse afectate de arderile de vegetație uscată au fost măsurate în localitatea Hășdat, în apropierea drumului județean 687, unde au ars 40 de hectare și în localitatea Ohaba de Sub Piatră unde au fost afectate 25 de hectare de teren.
Din fericire, în urma acestor arderi nu s-au înregistrat persoane intoxicate cu fum sau pagube materiale consistente constând în afectarea unor locuințe sau anexe. După finalizarea intervențiilor pompierii au concluzionat că cel mai probabil,  arderile au fost generate de utilizarea focului deschis în spații deschise în vederea igienizării terenurilor.
Fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.000 de lei, dosar penal și sistarea subvențiilor din partea APIA.
APEL CĂTRE POPULAȚIE PENTRU PREVENIREA INCENDIILOR : Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa, bunurile și biodiversitatea!  Nu daţi foc la mirişti!
pe parcursul săptămânii anterioare, pompierii hunedoreni au intervenit la 384 de solicitări, dintre care 333 misiuni de verificare la secţiile ATI. În plus, echipajele S.M.U.R.D. au acţionat la 345 de cazuri. Incendiile de vegetație uscată au fost preponderente, fiind afectate în ultimele 7 zile, aproximativ 228 de hectare. Cauza a fost de fiecare dată – utilizarea focului deschis în vederea igienizării terenurilor. Alte 4 incendii s-au manifestat la locuințe, în localitățile Lupeni, Reea, Ostrov și Gothatea.
în data de 14.02., echipa pirotehnică a ISU, a intervenit în localitatea Cristur, pentru asanarea unui proiectil exploziv, având calibrul de 150 mm.
Vă reamintim pe această cale, faptul că muniţiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă şi în multe cazuri chiar şi focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze. În cazul în care descoperiți elemente pirotehnice, vă recomandăm să respectați regulile și măsurile de siguranță:
1. Anunțați de urgenţă evenimentul la numărul unic 112;
2. Nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
3. Nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
4. Nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare, muniţiile descoperite;
5. Nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
6. Nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share