Tăierile ilegale s-au intensificat în ultimii doi ani în unele dintre cele mai vechi și prețioase păduri ale Europei din România, în ciuda acțiunilor legale întreprinse de Comisia Europeană împotriva statului român pentru a le combate.
Raportul lansat de ONG-urile Agent Green, ClientEarth și EuroNatur evidențiază evidențiază că că zonele cele mai afectate de aceste activități ilegale sunt cele mai valoroase păduri din Munții Făgăraș. Numărul autorizațiilor de exploatare forestieră din aceste zone au crescut drastic în perioada 2020-2021, ceea ce a dus la o deteriorarea semnificativă a ecosistemelor forestiere cu valoare ridicată de conservare.
În urma unei serii de plângeri depuse de organizațiile de mediu, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva statului român în februarie 2020.
Deoarece statul român nu a luat măsurile necesare, Comisia Europeană a emis o opinie justificată – în iulie 2020 – un ultimatum pentru ca statul român să adreseze problema. Aceasta a fost însoțită de un avertisment de a trimite cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dacă România nu lua măsuri serioase și imediate. Însă, așa cum arată noul raport, au trecut aproape doi ani și România nu a onorat încă cererea Comisiei.
Organizațiile de mediu solicită Comisiei Europene să acționeze imediat și să înainteze cazul către CJUE – așa cum s-a întâmplat și în cazul deciziei Curții Supreme a UE din 2018 împotriva tăierilor masive de pădure din Parcul Național Bialowieza din Polonia, protejate de directivele UE.
“Din păcate, nimic bun nu s-a întâmplat pentru păduri de la acțiunea legală inițiată de Comisie”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green. “Din contră, investigațiile noastre din teren susținute de analize ale datelor arată, că în numeroase păduri native, tăierile au crescut masiv comparativ cu perioada premergătoare acțiunilor UE. Am depus dovezile la Comisa Europeană și ne așteptăm la o evoluție mai serioasă a acestui infringement în sensul sancționării lipsei de acțiune a statului român”, a a transmis Gabriel Păun. În ciuda discuțiilor dintre România și Comisie, Statul Membru a eșuat până acum în a lua vreo măsură efectivă pentru a stopa distrugerea pădurilor naturale protejate din siturile Natura 2000. „Se pare că autoritățile române au încercat să păcălească Comisia Europeană. Solicităm Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru punerea în aplicare a legislației UE existente în România. Orice altceva ar fi un semn fatal de slăbiciune, nu numai față de România dar și față de alte state UE. În final, lipsa de acțiune a Bruxelles-ului față de distrugerea continuă a pădurilor în România pune în pericol întreaga Strategie de Biodiversitate a UE și Tratatul Verde” a declarat Annette Spangenberg, Directorul de Conservare a Naturii în cadrul EuroNatur. Agata Szafraniuk, avocatul pe teme de natură sălbatică și habitate în cadrul ClientEarth a declarat că: “Incapacitatea continuă a României de a acționa, indică faptul că situația pădurilor române s-a înrăutățit și mai mult. În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, România continuă să încalce legislația UE privind natura, aprobând permise de exploatare forestieră în zonele protejate ale pădurilor sale fără a evalua impactul pe care aceste activități îl vor avea asupra naturii și a faunei sălbatice. În cazul în care Comisia Europeană nu va acționa în fața celei mai înalte instanțe de judecată a UE pentru încălcarea clară de către România a legislației UE privind natura, viitorul acestor păduri se anunță dezastruos.” În Romania, sunt peste 500.000 de hectare de păduri potențial primare și seculare, mai mult decât în orice alt Stat Membru UE (exceptând Scandinavia). Aproximativ 300.000 de hectare din pădurile României sunt protejate de legile europene ca situri Natura 2000. Mai multe specii protejate, precum urși, lupi, berze negre, bufnițe, ciocănitoare, lilieci și insecte depind de aceste păduri.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală