Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat în urmă cu ceva vreme Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe o temă extrem de importantă, și anume, strategia europeană în sectorul turismului.
Potrivit eurodeputatului Grapini, ca reacție la impactul dramatic al pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turismului din UE, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri și propuneri în vederea atenuării impactului acestei crize asupra industriei turismului din UE.
“Comisia a inițiat acțiuni în vederea definirii unei agende privind turismul, pentru 2030. Deși știm că turismul este subsidiaritate pentru Piața internă, este important să existe o strategie și susținere la nivel european a unui sector important pentru PIB-ul Europei și pentru locurile de muncă pe care le creează”, a punctat Maria Grapini.
Mai mult, europarlamentarul umanist a precizat faptul că, în ciuda măsurilor Comisiei, CCE (Curtea de Conturi Europeană) a identificat exemple de finanțare din partea UE, pentru sectorul turismului, cu un impact mai puțin pozitiv decât cel așteptat. Poziția CCE, a adăugat eurodeputatul român, are în vedere unul dintre următoarele trei motive: proiectele care au primit finanțare erau izolate de alte infrastructuri de turism, nu s-au depus suficiente eforturi pentru a promova proiectele în mod eficient și, nu în ultimul rând, infrastructura care a beneficiat de sprijin era utilizată, în principal, de comunitatea locală și nu de vizitatori.
În context, europarlamentarul Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:
Cum intenționează Comisia să remedieze toate aceste probleme pe care le-a identificat CCE? Ia în considerare Comisia să prezinte o nouă strategie a UE, în domeniul turismului?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton.
Potrivit comisarului pentru Piață Internă, în data de 4 februarie 2022, Comisia a prezentat o cale de tranziție pentru turism, care a fost elaborată în cadrul unui proces comun cu părțile interesate, prin care s-a urmărit să se definească acțiuni și obiective pentru tranziția verde și digitală către un ecosistem turistic mai rezilient. “Comisia a implicat statele membre în acest proces prin intermediul mai multor reuniuni de consultare cu Comitetul consultativ pentru turism (TAC) și cu Grupul de lucru pentru turism al Consiliului, cu scopul de a se asigura că acțiunile ar putea constitui baza pentru o agendă a UE privind turismul, solicitată de Consiliu în concluziile sale privind turismul, adoptate la 27 mai 2021”, a menționat Thierry Breton, care a mai spus că, în conformitate cu concluziile, Comisia și statele membre lucrează, în prezent, la elaborarea agendei.

Înaltul oficial european susține că grupul de experți al Comisiei pentru fondurile din Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC) și Grupul de experți pentru coeziune teritorială și chestiuni urbane sprijină diseminarea noilor orientări strategice privind turismul. Grupurile analizează, de asemenea, principiile directoare pentru criteriile de selecție a proiectelor, în contextul instrumentelor de finanțare ale UE reglementate de RDC, inclusiv Fondul european de dezvoltare regională. (…) Această difuzare a informațiilor se bazează pe prezentarea domeniului de aplicare a politicii de coeziune pentru sprijinirea turismului, în perioada 2021-2027, care are în prezent obiective specifice dedicate turismului, precum și pe dispozițiile legale privind sustenabilitatea financiară a acțiunilor sprijinite și pe indicațiile privind cooperarea în domeniul turismului. Aceste măsuri în temeiul RDC prezintă, de asemenea, deficiențele, în materie de eficacitate și sustenabilitate, identificate în raportul Curții de Conturi Europene. Autoritățile responsabile de programe pot utiliza asistența tehnică ca sprijin pentru eforturile lor în acest domeniu, pe baza nevoilor specifice programelor”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului umanist, Maria Grapini, de către comisarul Thierry Breton.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara