Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Monica Ilie: ”Ne străduim să facem lucruri bune, frumoase pentru oraș”

Pentru că mereu este o echipă compactă în teren, pentru că aproape zilnic comunicăm cu primarul Daniel Cristian Stan, am ales să intrăm în culisele executivului târgoviștean și să aflăm punctul de vedere al unuia dintre cei doi viceprimari, în speță, am stat de vorbă pentru cititorii noștri cu doamna Monica Ilie.

La 5 ani de la anterioara ”descindere intimă”, a fost din nou o plăcere să o ascultăm pe doamna profesor de limba și literatura română vorbind depre lucruri frumoase, despre educație și cultură, ”cenușărese” care sperăm cu tărie că vor izbândi aici în veșnica cetate, la fel ca în basm așa și în realitate.

Oficial Media: Ce responsabilități are viceprimarul Monica Ilie în cadrul executivului?

Monica Ilie: Dacă mă refer la responsabilitate, trebuie să precizez faptul că suntem și acționăm ca o echipă în toate proiectele care privesc Târgoviștea și ne-am asumat această responsabilitate ca pe o demnitate, motiv pentru care ne străduim să facem lucruri bune, frumoase pentru oraș, pentru cei care locuiesc aici sau care vin în vizită, care lucrează aici.

Dacă mă refer la atribuțiile directe, îmi revine datoria de a mă îngriji de domenii dintre cele mai frumoase și amintesc de proiectele care vizează asistența socială, relația cu mediul educațional, zona cultural- artistică sau promovarea turistică a orașului.

O.M. Care a fost momentul de suflet din ultima perioadă din acest mandat?

M.I. Fiecare proiect este important, este diferit și vine cu provocări diferite, dar, este adevărat, vine și cu multiple satisfacții. Cea mai mare satisfacție este aceea în care vedem că târgoviștenii se bucură de ceea ce facem, sau le este de folos, sau creștem puțin câte puțin gradul de confort. Fie că vorbim despre infrastructura rutieră, despre parcuri, despre infrastructura școlară sau orice altceva, ne străduim să facem lucrurile cât mai bine.

Dar, pentru că m-ați întrebat de ceva ce ,,mi-a furat inima” în ultima perioadă, mi-a fugit gândul la Cinematograful Independența. Poate și pentru că este un simbol al orașului, un loc unde mergeam în copilărie împreună cu prietenii să vedem filme, să socializăm pentru că era cam singura variantă care exista la acel moment.

Reabilitarea lui a fost un succes, iar faptul că acum funcționează excelent și că am reușit să rezolvăm toate problemele apărute, să trecem cu bine peste toate situațiile neprevăzute, nu poate decât să mă bucure. Este un domeniu nou pe care îl administrăm și credem noi că o facem bine, dovadă numărul mare de spectatori, de elevi care vin organizat, însoțiți de profesori. Sala ne permite să susținem și spectacole de teatru, concerte sau alte manifestări cultural-artistice, ceea ce este un lucru extraordinar pentru oraș. La acest moment, la șase luni de la deschidere, pot spune că este un punct de atracție important, este o variantă de petrecere a timpului liber, iar faptul că spectatorii vin și apreciază este tot ceea ce contează.

O.M. Pe zona de educație și cultură cu ce a crescut orașul?

Întotdeauna am considerat că nivelul de trai al unei comunități este direct proporțional cu nivelul de educație al cetățenilor. Dezvoltarea infrastructurii educaționale este o prioritate pentru noi, iar dovada cea mai bună sunt proiectele de reabilitare a grădinițelor, școlilor, creșelor, proiecte de amploare care au transformat total aceste unități de învățământ, aducându-le în sec. XXI. Pe lângă aceste proiecte de reabilitare, extindere și dotare a unor unități școlare, au existat intervenții semnificative și asupra altora, pentru că în momentul în care s-a reabilitat o școală și a fost nevoie să mutăm elevii în altă parte, evident că am intervenit mai întâi în școala unde urmau să meargă. Este un efort continuu, de câțiva ani și vedeți că nu se oprește. La acest moment se lucrează la una dintre școlile foarte mari din municipiu, Școala ,,Tudor Vladimirescu” și mai există proiecte pentru reabilitarea altor unități.

Cred cu tărie că aceste investiții sunt absolut necesare pentru a avea un act didactic de calitate, pentru că atât elevii cât și profesorii vin la școală cu drag, este un ambient plăcut, sigur, modern, dotat corespunzător.

De asemenea, am încercat mereu să stimulăm elevii merituoși, le-am acordat burse, premii pentru rezultatele remarcabile de la olimpiadele și concursurile școlare, și urmează acum Gala excelenței în educația târgovișteană, i-am susținut în diferite proiecte la care au participat sau competiții sportive, le-am acordat gratuitate la transportul public local pe tot parcursul anului. Sunt foarte multe lucruri de spus și foarte multe lucruri care nu se văd, dar de care beneficiază în mod direct copiii și este cel mai important.

O.M. Acum că vine vara care sunt principalele evenimente cultural-artistice și educative defășurate de Primărie la nivelul comunității noastre?

M.I. În ceea ce privește domeniul cultural, aici cartea de vizită o reprezintă activitatea teatrului municipal ,,Tony Bulandra”. Chiar dacă am traversat o perioadă vitregă pentru tot ceea ce a însemnat desfășurarea evenimentelor cultural-artistice, din cauza pandemiei, cred eu că ne revenim în forță și ați observat cât de exuberanți au fost copiii de 1 Iunie. Festivalul AnimaȚie organizat de Teatru, la care s-au adăugat și manifestările prilejuite de Zilele Județului Dâmbovița, au ținut viu orașul întreaga zi.

Existența Cinematografului ne oferă posibilitatea de a organiza, la parter, și o expoziție- fie pictură, sculptură, fotografie, expoziție pe care o schimbăm lunar și care ușor-ușor își formează public, pentru că oamenii s-au obișnuit să vadă acolo ceva frumos și fie vin special să viziteze, fie petrec puțin timp înainte sau după film.

Este foarte important ce se întâmplă dacă ținem cont că vin foarte mulți elevi, la film sau la spectacole de teatru, și au ocazia să viziteze, poate pentru prima dată , o galerie de artă, să vadă ce înseamnă arta, să audă numele unui artist, să se obișnuiască și cu aceste lucruri.

Și pentru că m-ați întrebat ce se mai întâmplă în oraș în perioada următoare, pe această zonă, -vezi nota redacției- repede vine Festivalul Babel, un regal cultural-artistic, un festival de teatru, care de data aceasta va avea și câteva filme. Timp de zece zile, la Târgoviște vom respira muzică, film, expoziții, teatru, va fi un festival al artelor, de care sper să ne bucurăm cu toții.

O.M. Monica Ilie este implicată în viața politică și în administrația cetății. Asta înseamnă multe ore de lucru într-o zi și foarte multe zile dintr-un an. Ce înseamnă timp liber, timp personal, cum ați descrie raportul dintre muncă și relaxare?

M.I. Un înțelept spunea ,,dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viața ta”. Evident că este utopică situația, dar aceasta este esența. Am avut șansa, de-a lungul vieții, să lucrez în domenii care îmi sunt dragi, să am colegi, colaboratori de încredere, să vin cu drag la serviciu și atunci raportul dintre orele de muncă și timpul liber nu mai este atât de apăsător.

Timp liber înseamnă timp petrecut cu fiica mea, și dacă este ceva ce pot spune că aruncă o umbră de regret este faptul că fiind permanent ocupată, am ratat niște momente importante din viața ei, însă mă bucur cât pot de mult de fiecare realizare a ei, de fiecare zi pe care o petrecem împreună și încercăm să facem lucruri care să ne țină aproape, indiferent cât de neînsemnate ar fi.

Timp liber înseamnă să pierd vremea prin vreo librărie mare, să citesc o carte bună, să călătoresc, să descopăr locuri și oameni. Am învățat că este important să petreci timp de calitate, să vorbești despre frumos, să cauți compania oamenilor optimiști, să vezi un spectacol frumos, să te plimbi în voie pe străduțele vreunui oraș, să faci lucruri care să îți bucure sufletul. Îmi place să scriu, să mai trimit poate, câte o scrisoare, să mai scriu un text pe diverse teme, să scriu cu stiloul pe hârtie. Cu toate tehnologia care există, ideile se încăpățânează să vină mai ales atunci, așa că eu încă scriu mai întâi pe hârtie atunci când am ceva important de transmis, abia apoi la calculator. Cam asta înseamnă pentru mine timp liber…

Monica Ilie: ”Timp liber înseamnă timp petrecut cu fiica mea”

n.r.: Interviul a fot realizat pe 9 iunie 2022

Distribuie acest articol Oficial Media
Share